René Daniëls ontvangt Cultuurprijs

“We willen René Daniëls eren voor zijn rijke oeuvre, maar zeker ook voor de aanhoudende invloed van zijn werk op jonge generaties kunstenaars”, aldus juryvoorzitter Verily Klaassen.

Vermaard

Daniëls bekleedt een belangrijke plaats in de hedendaagse kunstgeschiedenis sinds de 2e van de 20e eeuw. Hij maakte zijn opwachting in de late jaren ‘70, toen figuratieve en expressieve schilderkunst, mede door zijn toedoen, opnieuw populair werd. Vanwege een hersenbloeding werd zijn carrière in 1987 abrupt afgebroken.
Zijn werk is internationaal vermaard en veelbesproken. Meerduidige en gelaagde schilderijen zijn het, zowel in betekenis als in verschijningsvorm. Terugkerend motief op veel doeken is de tentoonstellingsruimte verbeeld als vlinderdas; voor Daniëls de manier om speels en ironisch te reflecteren op het kunstbedrijf. Echt schilderen komt bij hem op de eerste plaats, maar begint met de fantasie die ook in het surrealisme een belangrijke rol speelt. In die zin is hij echt een schilder in de Zuid-Nederlandse en Vlaamse traditie.

Inspiratie

Tot op de dag van vandaag inspireert Daniëls hedendaagse kunstenaars. De Cultuurprijs heeft dus niet alleen betrekking op zijn verleden, maar komt hem volgens de jury ook toe voor zijn werk en positie nu. De schilderijen en tekeningen die hij sinds 2006 weer maakt spelen daarin een bijzondere rol. Juryvoorzitter Klaassen: “Zijn werk is en blijft prachtige visuele poëzie.”

Presentatie

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant op zaterdag 24 augustus 2019 in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ter gelegenheid van de toekenning van de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant toont het Van Abbemuseum van 15 juni tot en met eind september 2019 een presentatie van oud én nieuw werk van Daniëls.

Contact

René Daniëls ontvangt Cultuurprijs

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.