Gedeputeerde Marianne van der Sloot kent bedragen toe aan Brabants Centrum in Boxtel en PleinBest in Best Gedeputeerde Marianne van der Sloot kent subsidie toe aan Brabants Centrum in Boxtel en PleinBest in Best

Volgens de gedeputeerde heeft de provincie deze regeling in het leven geroepen om media via onder meer onderzoeksjournalistiek als ‘een kritische luis in de pels’ te kunnen laten fungeren: “Zeker nu onafhankelijke journalistiek meer dan ooit belangrijk is.” Het helpt bovendien om bestuurders op verschillende niveaus scherp te houden, aldus Van der Sloot.

Community-app

In Boxtel kende de gedeputeerde een subsidiebedrag van € 22.500 toe aan Stichting Brabants Centrum. Die verzorgt iedere week voor haar abonnees in Boxtel en omliggende dorpen zowel een krant als een online uitgave, en is daarnaast actief op sociale media. De provinciale bijdrage gebruikt Brabants Centrum om voor de zomer van 2020 een community-app te lanceren die onderzoeksjournalistiek ondersteunt.

Abonnees hebben volgens directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum specifieke kennis en kunde, die met de app kunnen worden ontsloten. Via de app bieden zij de journalisten hulp bij het uitspitten van maatschappelijke dossiers, bijvoorbeeld op juridisch of wetenschappelijk gebied. De redacteuren worden ook geschoold in het gebruik van deze toepassing voor crowdsourcing (publieksraadpleging). Leden kunnen via de app ook zelf onderwerpen aandragen.

Magazine

In Best stelde de gedeputeerde de Stichting PleinBest  8.063 in het vooruitzicht. Namens deze organisatie verzorgen vrijwilligers uit diverse wijken al de website PleinBest.nl, bedoeld om inwoners met elkaar in contact te brengen. PleinBest wil hieraan een magazine toevoegen dat ook ruimte biedt aan onderzoeksjournalistiek. De stichting brengt vanaf dit najaar eerst 6 online-edities uit en komt in april 2020 maandelijks met een papieren editie.

Met het magazine wil PleinBest dieper ingaan op kwesties die in de lokale gemeenschap spelen, zoals dorpsontwikkeling en actuele politieke zaken. Gedegen achtergrondinformatie en een kritische noot zijn daarbij volgens voorzitter Tom Lassing belangrijke bestanddelen. Er wordt een aparte redactie van vrijwilligers geformeerd die met het oog op deze uitgave extern worden opgeleid.

Voorbeeld voor andere media

Gedeputeerde Van der Sloot is nieuwsgierig naar het effect van deze initiatieven. Daarbij sprak zij de hoop uit dat dit een voorbeeld is voor andere media. De provincie heeft voor deze regeling 90.000 gereserveerd. Initiatiefnemers kunnen zich er nog voor aanmelden.

Contact

Onderzoeksjournalistiek krijgt boost in Boxtel en Best

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.