Nieuwe fietsroute Liberation Route Brabant gelanceerd

foto: Marianne van der Sloot, gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Erfgoed van provincie Noord-Brabant, reikte de eerste routekaarten van de Liberation Route Brabant uit aan Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

De themaroute, gelanceerd door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met Brabant Remembers, vertelt het verhaal van WOII en de bevrijding van Noord-Brabant. Gedeputeerde Marianne van der Sloot overhandigde vandaag in Best de eerste routekaarten aan ambassadeurs die een deel van de nieuwe route fietsten.

App toont locaties met verhalen

De fietsroute, in totaal 340 kilometer lang verdeeld over 8 rondes, leidt je langs WOII-locaties, erfgoed, musea en luisterplekken. Een app brengt de verhalen op locatie tot leven op je mobiele telefoon. De Liberation Route Brabant borduurt voort op een route die al langer langs luisterplekken van de Liberation Route Europe loopt. De fietsroute is volledig op de schop gegaan en bestaat nu uit acht rondes van circa 40 kilometer, verspreid over Brabant. Je kunt nu mooie dagtochten maken langs bijzondere locaties, verhalen, musea en WOII-erfgoed. Inhoud en verdieping zijn toegevoegd door een koppeling met het project Brabant Remembers. Wereldprimeur: fietsen door Oorlogsmuseum Overloon

Primeur

Elke fietsronde heeft zijn eigen thema. In Bergen op Zoom gaat het bijvoorbeeld over de Slag om de Schelde, in Breda over de bevrijding door de Polen en in Vught over de zwartste bladzijde: Kamp Vught. In De Peel kom je te weten waarom het gebied ‘Death Valley’ werd genoemd, In De Kempen treed je in de voetsporen van de Engelse verkenners en rondom Son en Breugel fiets je in het gebied waar tijdens Operatie Market Garden duizenden geallieerde parachutisten landden. De route bij Gilze-Rijen staat in het teken van de strijd in de lucht en in de gemeente Landerd fiets je langs grote, stalen silhouetten die als stille ooggetuigen in het landschap staan. Daarnaast is er een bijzondere negende lus rond de Brabants-Limburgse grens bij Overloon. Hier kun je op 3 meter hoogte dwars dóór Oorlogsmuseum Overloon fietsen over een nieuwe, 90 meter lange fietsbrug.

Oorlogsdilemma's

Brabant Remembers verbindt 75 persoonlijke, levensveranderende Brabantse oorlogsverhalen aan belevingen in de provincie. De Living History AR-app van Brabant Remembers laat deze verhalen zien op diverse locaties langs de fietsroute. De app werkt met ‘location based augmented reality’, dezelfde techniek als achter de game Pokémon Go. De AR-producties beschikken over 360-graden video’s waardoor je het verhaal beleeft op de plek waar het daadwerkelijk gebeurd is. Daarnaast loopt de fietsroute langs plekken waar je een hoorspel kunt beluisteren.

Fietskaarten

Bij de fietsroute zijn 8 gedetailleerde fietskaarten uitgebracht met de knooppuntroutes, verhalen en verdiepende informatie. De kaarten zijn voor €2,95 verkrijgbaar bij Toeristische Informatiepunten en VVV’s in Brabant en online via webshop.visitbrabant.com. Kijk voor meer informatie over de fietsroute op visitbrabant.com/liberationroute.

VisitBrabant Routebureau

VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (www.routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Brabant Remembers

Brabant Remembers verbindt 75 verhalen aan 75 belevingen die samen optellen naar 2019 en 2020, het 75-jarig jubileum van de Bevrijding van Zuid-Nederland. Met deze persoonlijke verhalen wordt een completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken. Brabant Remembers is een campagne van CrossRoads Brabant ’40-’45. Dit project verzamelt, bewaart en onthult Brabantse, levensveranderende verhalen over onder meer de mobilisatie, het verzet, de collaboratie en de bevrijding. Kijk voor meer informatie op www.brabantremembers.com.

Contact

Nieuwe fietsroute Liberation Route Brabant gelanceerd

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.