De bijeenkomst trapte het uitgebreide programma rondom het 75e jaar van de bevrijding af, onder de titel “Brabant Remembers”. De Brabantse activiteiten maken deel uit van de nationale herdenking en viering van de vrijheid.

Opa van Guus

Guus Meeuwis liet zich inspireren door de ervaringen van zijn opa, Cees Meeuwis. “Ik ben heel ver weg, maar mijn hart is thuis. Bij mijn vrouwtje, dat alleen is. De herinnering aan het sprookje van toen is al wat nu mijn deel is. Maar de dag, dat ik weer bij jou zal zijn, is nu reeds in mijn gedachten. Want mijn vast geloof in jou en de trouw, geeft kracht te blijven wachten”, schreef Cees Meeuwis.

Guus Meeuwis: "Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben om spreker te zijn tijdens deze belangrijke dag. Ik ben mij van kinds af aan zeer bewust van de verschrikkingen van de oorlog door de verhalen van mijn grootvader Cees Meeuwis. Hij heeft in de Tweede Wereldoorlog in een krijgsgevangenkamp in Duitsland gezeten. Hij heeft de oorlog gelukkig overleefd. Door zijn verhaal voel ik de persoonlijke noodzaak om op mijn manier bij te dragen aan een wereld waarin geen plaats meer is voor oorlog en menselijk leed door mij te focussen op mooie dingen."  Het verhaal van Cees is 1 van de 75 verhalen uit de oorlog die duidelijk maken dat levens ingrijpend veranderden door de gebeurtenissen.

Jongerenconferentie

Op 28 oktober 1945 werd in Waalre de eerste Brabantse herdenking van de gevallenen georganiseerd. Nu, 75 jaar later, is die traditie nog steeds springlevend. Zowel de provincie als de stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden vinden het belangrijk om de traditie in Brabant te verankeren, nieuwe wegen naar de toekomst in te slaan en jongeren te betrekken. Daarom vond er van 9 tot 11 september in Waalre een internationale jongerenconferentie plaats: 'Past: Forward, Reflect, Rethink, Remember'.

Contact

Guus Meeuwis spreekt tijdens provinciale herdenking Brabants Gesneuvelden

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.