Onderzoekers van Avans Hogeschool en data-onderzoekers van CentERdata gaan een jaar lang op zoek naar verbanden in de informatie die nu over lokale bedrijventerreinen bekend is. Hierbij wordt uit zowel openbare als vertrouwelijke informatie geput. Met behulp van zogeheten data-sciencetechnieken moet inzichtelijk worden waar en of een bedrijventerrein gevoelig is voor criminaliteit.

Speurders

De digitale speurders zoeken naar signalen van ernstige criminaliteit. Denk aan drugshandel, witwassen (zoals criminele speculatie) en mensenhandel. Het speurwerk verloopt onder meer via het goed interpreteren van indicatoren. Neem verouderde panden, leegstand, een hoog tempo in komen en gaan van bedrijven, weinig aansluitingen op een energienetwerk en/of verdacht veel KVK-inschrijvingen.

De data-onderzoekers werken aan een zogeheten risico-taxatietool. Een digitaal instrument dat zorgelijke signalen uit een grote bulk informatie kan opmerken. Het onderzoek wordt in drie fasen uitgevoerd. Allereerst wordt er vooronderzoek gedaan. Eenmaal geïnformeerd wordt het echte gegevensonderzoek gedaan. Daarna wordt de opgehaalde informatie gedeeld en vergeleken met wat experts inmiddels weten. Voor Noord-Brabant en Gelderland worden zogenaamde dashboards ontwikkeld, die zicht geven op kwetsbaarheid voor ondermijnende criminaliteit. Vervolgens kunnen de provincies die signalen doorspelen aan de gemeenten waar het speelt.

Meer inzicht

“Dit onderzoek sluit heel mooi aan op onze ambities en activiteiten. Met data-gedreven onderzoek, op basis van voorspellende indicatoren, kunnen we daadwerkelijk meer inzicht krijgen in waar zich risico’s op ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen voordoen”, aldus de Brabantse gedeputeerde Wil van Pinxteren.

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog van Gelderland: “We gaan nu in een keer met veel data bedrijventerreinen in kaart brengen. De onderzoekers overzien grote gebieden en krijgen dus een goed totaalbeeld. Toen Gelderland hierover nadacht, bleken in Noord-Brabant soortgelijke vragen te leven. Ik ben blij dat we hierin samen kunnen optrekken.”

Contact

Data-onderzoeksresultaten moeten ondermijning op bedrijventerreinen tegengaan

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.