Start themajaar: Ode aan de Hollandse Waterlinies

Ode aan de Hollandse Waterlinies is onderdeel van het nationaal themajaar Ode aan het Landschap.

Waterlinies

De Hollandse Waterlinies vormen een belangrijke hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Om precies te zijn; vanaf 1815 tot aan 1940, toen de waterlinies hun verdedigingsfunctie verloren. De linies bestaan in totaal uit 85 kilometer, 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen.

Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. De Stelling van Amsterdam kreeg al in 1996 een plek op de Werelderfgoedlijst. De UNESCO-status betekent naast internationale erkenning, bekendheid bij een groot publiek, ook bescherming, behoud en ontwikkeling van de waterlinies.

Woudrichem, Altena en Giessen

Al in de afgelopen jaren is er meer dan € 200 miljoen geïnvesteerd in het herstel en de ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zo is er bij Woudrichem en Werkendam geïnvesteerd in de herontdekking van een loopgravenlinie en bijzondere betonnen groepsschuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. Bij Fort Giessen is een educatiepark over de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld. Dit fort werd rond 1880 gebouwd om een aanval op Woudrichem af te slaan. In 1926 verloor het fort zijn militaire functie, maar bleef in gebruik als opslagplaats voor leger, politie en douane. Fort Altena werd tussen 1847 en 1850 gebouwd om de toegang Breda-Gorinchem en de Uppelsche Dijk af te sluiten.

Breng een ode!

Heeft u een mooie foto van het waterlinielandschap? Breng dan ook een Ode aan de Hollandse Waterlinies door die te delen via Twitter, Facebook of Instagram met hashtags:
#OdeHollandseWaterlinies
#UNESCO
#Werelderfgoed

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het themajaar, overzicht en agenda van alle activiteiten en de geschiedenis van de waterlinies op:

Contact

Start themajaar: Ode aan de Hollandse Waterlinies

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.