Provincie en BOEi maken Dongecentrale gereed voor nieuwe huurders

Met Risk Factory en Fijnevent komen er 2 grote huurders bij, naast de huidige 5 huurders. Risk Factory wil in het ketelhuis van de Dongecentrale een veiligheidseducatiecentrum starten, waar kinderen uit groep 7 en 8 praktijkonderwijs kunnen krijgen rondom alledaagse risico’s, zoals verkeerssituaties en rookontwikkeling in gebouwen. Fijnevent wil in het machinehuis van de Dongecentrale passende congressen en bedrijfsevenementen organiseren.

Industrieel erfgoed

De Dongecentrale is in 1919 gebouwd als eerste provinciale energiecentrale. Het markante gebouw naast de rivier de Donge in Geertruidenberg is deels een rijksmonument en deels een gemeentelijk monument. Sinds 2016 zijn de provincie en BOEi (de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed) eigenaar van het complex, ieder voor 50%. Zij hebben plannen gemaakt voor de herbestemming van de Dongecentrale en de noodzakelijke restauraties uitgevoerd. De aanpak is nu om nieuwe huurders te vinden voor het complex en stapsgewijs het gebouw voor hen in gereedheid te brengen.

Rauwe uitstraling

Het ketelhuis en het machinehuis zijn beide enorme hallen met nog veel originele machines en installaties erin. Ze hebben een rauwe, industriële uitstraling en zijn daardoor erg interessant voor de nieuwe huurders. De provincie en BOEi zorgen ervoor dat deze ruimten alle noodzakelijke voorzieningen krijgen voor water, elektra, brandveiligheid, parkeren, groene buitenruimte en buitenverlichting. Daarnaast komen er in het ketelhuis losse verplaatsbare units met geïntegreerde elektra, verwarming en sanitair. Ten slotte komen er afscheidingen rond de machines en installaties in beide hallen.

Innovatief Brabant

De Dongecentrale is een mooi voorbeeld van het erfgoed in Brabant. De provincie vindt het van belang om de verhalen over de geschiedenis van Brabant te blijven delen. De Dongecentrale past mooi in de verhaallijn van Innovatief Brabant. Brabant staat al eeuwen bekend om de verwerking van agrarische producten zoals textiel, leer, suiker en tabak. Eerst als huisnijverheid en na 1850 op industriële schaal, met name langs kanalen en spoorwegen. Energieproductie van onder andere de Dongecentrale heeft daar natuurlijk een belangrijke rol bij gespeeld. Iconen voor Innovatief Brabant zijn onder andere Strijp-S in Eindhoven, het Textielmuseum in Tilburg, CHV in Veghel en KVL in Oisterwijk. Naast Innovatief Brabant concentreert de provincie zich op de verhaallijnen over Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Religieus Brabant.

Contact

Provincie en BOEi maken Dongecentrale gereed voor nieuwe huurders

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.