Laadpalen in Brabant en Limburg beste beveiligd

Met het toenemende aantal laadpalen en elektrische auto’s beschermt de cybersecurity ook het onderliggende stroomnetwerk tegen hackers. Hierdoor hebben de omliggende gebouwen een stabiele stroomvoorziening. In Europa en in Nederland zijn cybersecurity eisen opgesteld voor laadpalen door experts van European Network for Cybersecurity en kennis- en informatiecentrum ElaadNL.

Fysieke en technische beveiliging

De laadpalen zijn meer dan een  'stopcontact'. Ze bevatten elektronica en zijn verbonden met achterliggende computernetwerken. Op die manier worden de laadpalen aangestuurd of bijvoorbeeld betalingen geregeld. Ook faciliteren deze verbonden netwerken 'slim laden'. Hiermee kan op het meest effectieve moment, zonder het net te overbelasten,  voor zowel berijder, energie-aanbieder en netbeheerder een auto met een passend vermogen (laadsnelheid) geladen worden. Dit betekent dat laadpalen ook goed fysiek en technisch beveiligd moeten worden tegen hackers zodat achterliggende systemen afgeschermd zijn.
Cybersecurity expert van ElaadNL Harm van den Brink is blij met deze mijlpaal. “Bij onze computers vinden we het normaal dat we die beveiligen met een antivirusprogramma en dat we regelmatig updates installeren. Bij laadpalen moet dit ook de norm worden, een veilige laadpaal die goed beschermd is en regelmatig van updates voorzien wordt. Mooi dat Brabant en Limburg hierin nu voorop lopen. Laten we zorgen dat iedereen snel dit goede voorbeeld volgt!”

Regionaal dekkend netwerk

De provincies Noord-Brabant en Limburg, netbeheerder Enexis en Vattenfall werken aan een regionaal dekkend laadnetwerk dat voor iedere elektrische rijder beschikbaar is. De laadpalen die door Vattenfall in Noord-Brabant en Limburg worden geëxploiteerd zijn de eerste laadpalen in Nederland die volledig aan deze strenge criteria voldoen. Vattenfall beheert op dit moment in beide provincies 2.356 laadpunten. De komende jaren werken de provincie, Enexis en Vattenfall samen om daar 8.000 laadpunten aan toe te voegen. Dit aantal is nodig om de groei van het aantal elektrische auto in de regio te blijven faciliteren.

Contact

Laadpalen in Brabant en Limburg beste beveiligd

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.