Windmolen

De windmolens bij Galder maken deel uit van Energie A16 met in totaal 28 molens in vier gemeenten. De Raad van State moet nog uitspraak doen over het totale inpassingplan windmolenpark Energie A16 voordat met de aanleg gestart kan worden. Deze uitspraak wordt begin 2021 verwacht.

Vergunning wet Natuurbescherming

Voor de vergunningen voor de bouw van de windmolens heeft de provincie een ontheffing nodig van de wet Natuurbescherming. Aan die ontheffing worden eisen gesteld zodat er goede maatregelen worden genomen om bijvoorbeeld kwetsbare diersoorten te beschermen. De bezwaarmakers ging in beroep tegen deze ontheffing maar de Raad van State oordeelde dat enkele bezwaarmakers geen partij zijn in deze zaak en dat verder het bezwaar tegen de verlening van de vergunning wet Natuurbescherming ongegrond is.

Energie A16: 28 windmolens

De ontheffing vormt onderdeel van het plan naast A16 dat gaat over in totaal 28 windmolens in verschillende clusters in de A16-zone (Klaverpolder, Zonzeel/Nieuwveer, Galder en Hazeldonk). De windmolens worden ontwikkeld door verschillende energiebedrijven en energiecollectieven. Ze wekken samen 100MW aan energie op, dat betekent stroom voor 100.000 huishoudens. Het plan is belangrijk voor de provincie om de klimaatdoelstelling te halen om 50 procent van alle opgewekte energie in Brabant duurzaam op te wekken in 2030 en zelfs 100 procent in 2050.

Het proces voor de aanleg van de windmolens is gestart in september 2016, in september 2018 is het inpassingplan Energie A16 vastgesteld door Provinciale Staten. Provincie, de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert, omwonenden en bedrijven zijn vanaf het begin actief betrokken. Dit gebeurde via informatieavonden op locatie, windsafari’s en diverse excursies. Uit dit proces is onder meer duidelijk naar voren gekomen dat geluid het belangrijkste punt is voor de omwonenden en daarmee is bij de inpassing dan ook rekening gehouden.

Contact

Windmolens knooppunt Galder geen bedreiging voor vleermuis

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.