(Foto: Mees van den Ekart)

Deze ijzerbrandstof is een veelbelovende CO2-vrije, herbruikbare, veilige, compact en makkelijk vervoerbare energiedrager. Door de installatie succesvol aan te sluiten op het brouwproces van brouwerij Bavaria, bewijzen de partijen de toepassing van ijzerbrandstof als duurzaam alternatief voor de industrie en elektriciteitscentrales. De provincie Noord-Brabant maakte deze ontwikkeling mee mogelijk.

Elektriciteitscentrales en warmte-intensieve industrieën zijn samen verantwoordelijk voor 40% van de globale CO2-uitstoot. Om onze klimaatdoelstellingen te halen moet dit getal terug gebracht worden tot nul. Tot op heden zijn er weinig CO2 -vrije en schaalbare alternatieven voor deze sectoren. Daarnaast kan hernieuwbare energie opgewekt door de zon of wind niet altijd gebruikt worden in deze industrieën, omdat de timing en locatie van opwekking of de energievorm niet overeenkomt met hun energievraag.

Bewijs als duurzaam alternatief

Met het aansluiten van ’s werelds eerste industriële ijzerbrandstof-installatie bij de Bavaria-brouwerij van Swinkels Family Brewers, demonstreert het Metal Power consortium nu dat ijzerbrandstof daadwerkelijk kan worden toegepast in warmte-intensieve industrieën als duurzame energiebron. De brouwerij is een typisch voorbeeld van een industrieel proces dat door (fossiele) warmte aangedreven wordt. Met de huidige opstelling is het mogelijk 15 miljoen glazen bier te brouwen.

Alliantie Energie Opslag

Het Metal Power Consortium is één van de projecten van de Alliantie Energie Opslag. Met de Alliantie Energieopslag stimuleert de provincie Noord-Brabant de ontwikkeling van diverse soorten opslag van duurzame energie. Het Metal Power Consortium wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant. Zo heeft de provincie de ontwikkeling van de ijzerpoederbrander in 2018 mogelijk gemaakt en heeft de provincie bijgedragen aan de oprichting van Metalot. Metalot is het testcentrum van Brabant voor duurzame brandstoffen in de gemeente Cranendonck. Daar is ook het Future Fuel lab gevestigd.

Het Metal Power Consortium bestaat uit de volgende partners: TU/e, Metalot, SOLID, Uniper, Enpuls, Nyrstar, EM Group, Heat Power en Romico.

Contact

TU/e demonstreert ijzerpoeder als nieuwe CO2-vrije en circulaire brandstof voor de industrie

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.