TNO onderzoekt rol kernenergie in Noord-Brabant

TNO gaat in samenwerking met de Nuclear Research & Consultancy Group, kijken naar de kritische factoren die van invloed zijn bij het gebruik van conventionele reactoren en nieuwe kernreactoren. Zoals concepten die thorium en gesmolten zout toepassen.

Koers voor kernenergie

Het onderzoek zal in januari 2021 gereed zijn, zodat Provinciale Staten in het voorjaar een koers voor de provincie kunnen bepalen voor kernenergie. “De opwekking van kernenergie is welkom,” aldus gedeputeerde Eric de Bie (Energie). “Kernenergie kan Nederland minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en biedt veel leveringszekerheid, onafhankelijk van zon en wind.”

Alle aspecten van kernenergie

Het onderzoek zal ingaan op alle aspecten van kernenergie: technische mogelijkheden, economische aspecten, inpasbaarheid in het energiesysteem, ontwikkeltijd, kostprijs, risico’s en veiligheid. Daarnaast heeft de provincie specifiek gevraagd hoe er (in ons land en in het buitenland) gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een thorium reactor.

De rijksoverheid is het bevoegd gezag voor vergunningen voor kerncentrales. De ontwikkeling van een kerncentrale in Noord-Brabant past nu niet in het rijksbeleid. Die staat kerncentrales alleen toe in Borssele, Eemshaven en Maasvlakte.

Kernsplitsing maar ook over kernfusie

Kernenergie gaat niet alleen over kernsplitsing maar ook over kernfusie. Eric de Bie: “Het Brabantse kennisinstituut Differ speelt een belangrijke rol in het internationale onderzoek naar kernfusie. De provincie steunt dergelijk onderzoek al langer en beschouwt een positieve rol van de overheid inzake fundamenteel onderzoek als onontbeerlijk om snelheid te krijgen in innovatie van kernenergie, inclusief kernfusie.”

Contact

TNO onderzoekt rol kernenergie in Noord-Brabant

Reacties (2)

 1. Engelen
  Rosmalen 30-11-2020 22:48 uur

  Voor een stabiel elektriciteitsnet (50 Hz) is naast wind- en zonne-energie een elektriciteitscentrale nodig. Thoriumcentrales zijn gezien de zeer beperkte hoeveelheid en tijdsduur van straling een ideale veilige oplossing (geen ontploffingsgevaar) en werktemperatuur van 750 graden Celcius
  De afhankelijkheid van olie uit "bepaalde landen" moet zo snel mogelijk worden afgebouwd!
  Verspil geen land-, natuur- en woningbouwgrond als er een goed alternatief is!
  Hoe gaat u dit communiceren met de Brabanders?

 2. Engelen
  Rosmalen 30-11-2020 22:39 uur

  Voor een stabiel elektriciteitsnet (50 Hz) is naast wind- en zonne-energie een elektriciteitscentrale nodig. Thoriumcentrales zijn gezien de zeer hoeveelheid beperkte tijdsduur van straling een ideale oplossing voor een onafhankelijk. Maar vooral veilig (geen ontploffingsgevaar) en een werktemperatuur van 750 graden C.
  De afhankelijkheid van olie uit "bepaalde landen" moet zo snel mogelijk worden afgebouwd!
  Verspil geen land-, natuur- en woningbouwgrond als er een goed alternatief is!
  Hoe gaat u dit communiceren met de Brabanders?

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.