Van warmtepompen, tot ventilatoren tegen koudeval, en van isolatiemateriaal uit de ruimtevaart tot geïntegreerde zonnepanelen; het is allemaal gerealiseerd de afgelopen 4 jaar.

Energiebesparing

Een team van Nederlandse en Vlaamse experts zocht naar passende innovatieve oplossingen bij de unieke situatie per monument. Het verduurzamen van de monumenten ging niet zonder slag of stoot, sommige technieken waren bijvoorbeeld geheel nieuw en moesten eerst getest worden. Ook met het proces van vergunningen, aanbestedingen en de uitvoering van het werk is veel kennis opgedaan over de mogelijkheden om monumenten te verduurzamen. Ook is gemeten hoeveel energie door de innovatieve oplossingen wordt bespaard.

Ondersteunen

Om eigenaren te ondersteunen bij het energie-efficiënt maken van hun monument, zijn alle opgedane kennis en bevindingen vastgelegd in 2 rapporten. Een rapport met het verduurzamingsproces als handvat voor de Belgische landsdelen, en een rapport met aanbevelingen voor een monumentvriendelijk BREEAM-NL, een beoordelingsmethode voor de duurzaamheid van gebouwen. Voor monumenten bestond deze methode namelijk nog niet. Filmpjes, eindpublicatie en de rapporten zijn te vinden op: http://maakmonumentenduurzaam.eu/

Innovatieve keuzes

Erik van Merrienboer, gedeputeerde van Noord-Brabant met onder meer Erfgoed in portefeuille: “Een monument kan veel betekenen voor een gemeenschap. In Vlaanderen en Noord-Brabant kijken we niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst; hoe kunnen we monumenten inzetten voor de leefbaarheid van de samenleving en energietransitie daarin een plek geven. DEMI MORE heeft daar een goede bijdrage aan geleverd. Zo is in Esbeek de Adrianuskerk verbouwd tot een duurzame school en voelt de temperatuur in de kapel van het Franciscanenklooster in Megen aangenamer voor bezoekers. We hopen dan ook dat de resultaten van dit project anderen inspireren om ook innovatieve keuzes te maken.”

logo interreg

Contact

Monumenten duurzamer door Europees programma

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.