Deze video gaat over Solid State batterij

In deze groeimarkt is ook een snelle productietijd tegen zo laag mogelijke kosten essentieel voor succes. Vandaag maakt Holst Centre bekend dat de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken en TNO investeren in een demonstratielijn voor de nieuwe Solid State Thin Film lithium-ion batterij. Het doel is om te werken naar een prototype waarmee kan worden aangetoond dat de veelbelovende technologie werkt en voor massaproductie geschikt is.

Ultradunne 3D batterij

Bij Holst Centre werken experts van TNO aan een revolutionair type batterij die gebaseerd is op 3D-technologie en vaste onderdelen. Deze ‘Solid State Thin Film’ batterijen zijn in tegenstelling tot de huidige ‘natte’ lithium batterijen licht in gewicht en veilig. Daarbij laden ze razendsnel op en hebben een lange levensduur. De solid state batterijen worden gevormd door enkele miljarden paaltjes, bedekt met extreem dunne lagen functioneel materiaal. Zo ontstaat een 3D constructie met groot oppervlak. De ionen hoeven nu nog maar een korte weg af te leggen waardoor laden en ontladen veel sneller gaat. Solid state, oftewel vaste stof, heeft als voordeel dat de batterij niet in brand kan vliegen of exploderen. De eerste toepassingen zijn te verwachten in wearables, waarin de huidige onveiligere lithium batterijen nu nog dominant zijn. Op de langere termijn moeten er grotere batterijen komen voor voertuigen.

Investeren in veelbelovende technologie

Met de subsidies wordt een demonstratielijn van verschillende machines gebouwd waarmee kan worden aangetoond dat de technologie werkt. De provincie Noord-Brabant investeert 1,5 miljoen euro en het ministerie van Economische Zaken 3 miljoen euro. Ton van Mol, directeur TNO bij Holst Centre: “Onze onderzoekers pionieren met een nieuwe 3D solid-state architectuur. Door het toepassen van ‘interfaciale engineering’, waarbij uniforme, ultradunne lagen van chemische stoffen in een batterij worden aangebracht, verbetert de veiligheid, oplaadtijd en levensduur van bestaande lithium-ion-technologieën. We zijn heel blij dat de provincie, EZ en TNO ook geloven in deze voor Nederland belangrijke ontwikkeling en investeren in een demonstratielijn. Hiermee kan een prototype worden gebouwd waarmee wij kunnen aantonen dat deze veelbelovende technologie geschikt is voor grootschalige batterijproductie.”

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat investeert 3 miljoen euro in het project en vindt het van belang deze technologie te behouden voor Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat: “In het Kennis- en Innovatieconvenant dat vorig jaar is afgesloten tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid is een belangrijke rol weggelegd voor innovatie op sleuteltechnologieën. Deze belangrijke investering is hier een goed concreet voorbeeld van en zorgt dat we voorop blijven lopen met onze economie en onze sterke concurrentiepositie blijven behouden in Europa.”

De provincie Noord-Brabant investeert 1,5 miljoen euro in het project en ziet dit als een waardevolle technologie voor deze high-tech regio. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “In Brabant gaan we voor high-tech oplossingen voor de maatschappelijke opgaven waar we met elkaar voor staan. De energietransitie vraagt om een goede batterijopslag, en we zijn trots op onze high-tech maakindustrie die hier oplossingen voor bedenkt. Daarnaast vindt de productie ook plaats in Brabant, waardoor we onze afhankelijkheid van andere werelddelen verminderen en investeren in de Brabantse economie van morgen en overmorgen.


Contact

Brabant investeert €1,5 miljoen in batterijtechnologie van de toekomst

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.