Buurtbewoners delen elektrische auto's met elkaar

Uit de 20 aanmeldingen zijn 3 uitverkoren straten gerold:

Deze 3 Brabantse straten starten binnenkort met het project Auto van de straat, een project van de provincie Noord-Brabant en Natuur & Milieu om mensen kennis te laten maken met autodelen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings bezocht de straten op 16 februari om ze alvast een voorproefje te geven van de auto’s die de bewoners vanaf 9 maart als deelauto kunnen gebruiken.

Project Auto van de straat

Gedurende de 4 maanden dat de bewoners de deelauto’s tot hun beschikking hebben moeten ze zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de deelauto’s. De buurt die tijdens deze periode de meeste aandacht op social media genereert voor het milieuvriendelijke experiment mag de auto’s nog eens vier maanden gebruiken. De organisaties hopen dat de wedstrijd veel mensen laat kennis maken met autodelen. “Auto’s staan 95% van de tijd stil. Als meer mensen gaan autodelen, zijn er minder auto’s nodig en blijft er meer ruimte over voor spelende kinderen of bijvoorbeeld woningbouw”, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu. “Autodelen is bovendien goedkoper en als de deelauto’s elektrisch zijn, ook nog eens schoner.”

Autodelers maken minder kilometers

Niet alleen in de straat, maar ook op de snelwegen, komt er volgens de provincie en Natuur & Milieu meer ruimte als meer mensen gaan autodelen. Uit onderzoek van kennisplatform CROW blijkt dat autodelers 15 tot 20 procent minder kilometers maken. ,,Deze proef met autodelen kan er voor zorgen dat bewoners anders naar autobezit gaan kijken. Een elektrische deelauto blijkt vaak goedkoper en net zo comfortabel. Het zou me niks verbazen als de deelnemers na afloop hun eigen deelautoproject starten”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

700.000 autodelers in 2021

Met het project willen de organisaties de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95 procent van de tijd stil staan. Op dit moment rijden er in Nederland ongeveer 41.000 deelauto’s rond en zijn er 400.000 mensen die daar gebruik van maken. Afgelopen oktober werd door meerdere partijen afgesproken dat er in 2021 100.000 deelauto’s zijn en dat dan het aantal autodelers is gestegen naar 700.000.

Contact

Buurtbewoners delen elektrische auto's met elkaar

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.