8 provincies gaan voor duurzame energie

Daarmee zijn deze provincies een belangrijke stap dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord.

De provinciale organisaties betrokken voorheen hun energie via een centraal inkoopcontract via het Rijk. Doordat de aanbestedingswet is veranderd, zijn de provincies nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop van hun energie. De provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland hebben de krachten gebundeld om te komen tot nieuwe afspraken met de snel veranderende energiemarkt.

Het resultaat mag er zijn: per 1 januari 2020 worden 7 provincies voorzien van groen gas en 8 provincies van duurzame elektriciteit. De provincie Noord-Brabant doet mee voor zowel groen gas als duurzame elektriciteit.

Belangrijke bijdrage aan de energietransitie

De collectieve ondertekening van de energiecontracten zorgt voor een inkoopwijze die een belangrijke bijdrage aan de energietransitie levert, namelijk 0% inzet van fossiele brandstoffen. Bovendien blijven de provincies flexibel in hun omgang met de energietransitie en gaan ze verder om in de toekomst het energieverbruik, inclusief die van het wagenpark, zover mogelijk te reduceren.

Ambities

Met de huidige contracten zetten de 8 provincies een eerste stap, maar de ambities zijn groter. Deze kortlopende contracten (5 jaar) zijn het begin. Toekomstige contracten kunnen nog duurzamer en slimmer, dus dat is de volgende stap. Daarnaast delen en borgen de provincies de opgedane kennis graag. Nu en in de toekomst.

Contact

8 provincies gaan voor duurzame energie

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.