De provincie wil voorbereid zijn op toekomstige veranderingen en stimuleert bedrijven en kennisinstellingen om de oplossingen voor deze uitdagingen binnen Brabant te ontwikkelen. Coalities van bedrijven, kennisinstellingen en overheden moeten de komende jaren de samenwerking hierop gaan zoeken.

Innovatiecoalities

“In Brabant vinden we innovatieve oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen”, aldus gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling). “Als dé innovatieve regio in Nederland zijn we het aan onze stand verplicht om onze economie klaar te stomen voor de toekomst en hier volop kansen voor te pakken. Nieuwe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen bieden immers ook mogelijkheden voor nieuwe bedrijfsmodellen. Zo behouden we ook in de toekomst onze welvaart en Brabantse banen. “

De komende jaren wil de provincie 10 van deze “innovatiecoalities” van bedrijven, overheden en kennisinstellingen van de grond krijgen. De coalities worden gevormd rondom vijf maatschappelijke transities die nu en in de toekomst in Brabant spelen:

 1. De energietransitie
 2. Gezond ouder worden in een vergrijzende maatschappij
 3. Mobiliteit behouden in een drukker en steeds meer verbonden land
 4. De opkomst van Artificial Intelligence
 5. Voedselketens in harmonie met de omgeving en het klimaat

Van Gruijthuijsen: “Waar we voorheen als provincie vooral investeerden in bedrijvenclusters, kiezen we nu voor een aanpak om onze investeringen vanuit onze maatschappelijke uitdagingen aan te vliegen. Op die manier stimuleren we niet alleen onze economie, innovatiekracht en werkgelegenheid, maar leveren we ook een stevige bijdrage aan de oplossingen voor onze gezamenlijke problemen. Dat doen we uiteraard op Brabantse wijze: samen. “

Starters en mkb

De komende jaren stelt de provincie zelf €15 miljoen beschikbaar voor de Uitvoeringsagenda Toekomstbehendige Clusters en Triple Helix Samenwerking, waarin deze plannen beschreven staan. € 10 miljoen is bedoeld om de innovatiecoalities op te zetten. Er wordt € 5 miljoen gereserveerd om start-ups en het mkb te stimuleren. Hiermee stimuleert de provincie start-ups en mkb-bedrijven die een goed idee hebben dat niet binnen de innovatiecoalities past. Innovatieve start-ups en mkb-bedrijven zijn cruciaal om innovatieve oplossingen voor morgen te ontwikkelen. Om de innovatiecoalities en starters te ondersteunen en door te ontwikkelen werkt de provincie nauw samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Braventure en de regionale triple helix-organisaties: REWINN, Midpoint, Agrifood Capital en Brainport Development.

Contact

Provincie investeert in innovatiecoalities voor maatschappelijke uitdagingen

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.