“Brabant blinkt uit in samenwerking en slimme oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen”, aldus gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling). “Vorige week mocht ik plaatsnemen in de jury van de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. Daar zag ik wat voor innovatiekracht er in onze provincie zit als het gaat om circulair ondernemen. De winnaar, Chainable, maakt circulaire keukens voor woningbouwcorporaties. Een uitstekend voorbeeld van de diversiteit aan mogelijkheden om meer circulair te bouwen. De komende jaren hopen we een stuk meer van dit soort initiatieven te mogen stimuleren en verbinden.”

400 voetbalstadions

Uit onderzoek blijkt dat Brabantse bedrijven, consumenten en organisaties jaarlijks bijna 100 miljoen ton aan grondstoffen en materialen gebruiken. Omgerekend zijn dat zo’n 400 voetbalstadions tot de nok toe gevuld! Vooral de bouw en infrastructuur (47 miljoen ton), agrofood (36 miljoen ton) en de maakindustrie (8 miljoen ton) spelen hier een grote rol in. Werk aan de winkel dus.
In een circulaire economie wordt efficiënt omgegaan met grondstoffen. Het gebruik van eindige grondstoffen, zoals mineralen, fossiele brandstoffen en metalen, wordt geminimaliseerd.180 bedrijven en organisaties, waaronder de provincie Noord-Brabant, tekenden in 2017 het Nationaal Grondstoffenakkoord. Zij spraken af om in 2030 minimaal 50% minder primaire grondstoffen als metaal te gebruiken.

De provincie trekt tot en met 2023 minstens 7 miljoen euro uit om de Brabantse economie verregaand circulair te maken. Hiervan worden onder andere aanjaagprojecten in de bouw gestimuleerd en worden bedrijven uit de maakindustrie gestimuleerd om meer circulair te ondernemen. Zo helpt de provincie met het vinden van Europese, Rijks- of Brabantse financiering of Europese samenwerking. Ook wordt het cluster in West-Brabant, de Circular Biobased Delta, verder ontwikkeld.

Gouden cirkel

Om innovatie te stimuleren en goede voorbeelden een podium te geven reikt de provincie tevens de Gouden Cirkel-prijs uit. De prijs gaat ieder kwartaal naar een innovatief circulair bedrijf dat een bijzondere impact heeft en een goede potentie tot schaalvergroting heeft.

Gedeputeerde van Gruijthuijsen: “Nieuwe circulaire verdienmodellen zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de Brabantse economie. We zagen tijdens de coronacrisis wat een verstoring van wereldwijde productieketens kan veroorzaken. De toekomst is circulair: door nu te investeren, investeren we in ons verdienvermogen van morgen en overmorgen.”

Contact

Provincie Noord-Brabant zet een volgende stap naar circulaire economie

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.