Aanmoedigingsprijs

De Gouden Cirkel is een aanmoedigingsprijs die ieder kwartaal door de provincie wordt uitgereikt. Het steekt een hart onder de riem van circulair ondernemers die een inspiratie zijn voor anderen. Een initiatief om Brabant verder te helpen met de doelstelling om in 2030, 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.

‘Deze prijs gaat uit naar een organisatie die vooral is gericht op het doen. Het realiseren. Dit is wat Brabant nodig heeft: voorbij de doelstellingen en in de uitvoerstand.’ Dat zei Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Energie, Circulaire Economie en Milieu) in haar speech tijdens de bijeenkomst 'Circulair en Biobased bouwen' op de Dutch Design Week.

Tijdens het in ontvangst nemen van de Gouden Cirkel gaf Harold van NBArchitecten zijn vergezicht. “In tijden van crisis staan mensen in de rij. Tijdens corona was het voor toiletpapier, nu zien we het weer met energieprijzen. Het is onze taak dat we klaar zijn als mensen in de rij staan voor circulaire- en biobased oplossingen.”

Conceptwoningen 'Optimus'

Conceptwoningen 'Optimus' is een samenwerkingsproject met vier woningcorporaties: Bazalt Wonen, Woningstichting Compaen, Kleurrijk Wonen en ‘Thuis'. In de Timmerfabriek van Frank van Roij zijn de woningen gebouwd. Optimus volgt de circulaire principes. In plaats van slopen en afvoeren, is de woning toekomstbestendig omdat ze kan worden hergebruikt. Hout en hennep vervangt beton, baksteen, staal en glaswol. Vernuftig, aangezien in deze biobased materialen juist CO2 is opgeslagen, in tegenstelling tot traditionele bouwmaterialen waarbij veel CO2 bij productie vrijkomt. Naast een gunstige CO2 foodprint heeft de woning ook een gezond leefklimaat en kunnen deze snel worden gebouwd.

Van Gouden Cirkel naar top 20 Circulaire Innovatie

De winnaar van de Gouden Cirkel wordt automatisch voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. Zo bouwen we aan een netwerk dat een circulaire economie in Brabant gewoon maakt. Bent u – of kent u een circulaire ondernemer die andere Brabantse bedrijven of organisaties inspireert op het gebied van circulaire innovatie? En wordt deze graag voorgedragen voor de Brabantse Circulaire innovatie top 20? Neem dan contact met ons op via goudencirkel@brabant.nl. En wie weet houdt uw suggestie de 3e Gouden Cirkel binnenkort omhoog.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.