Impuls van €10 miljoen voor campussen innovatiedistricten en broedplaatsen voor talent

Daarnaast ontwikkelt de provincie 10 broedplaatsen waar opleidingen en de bedrijfspraktijk elkaar gaan ontmoeten. Om in de toekomst te kunnen blijven concurreren ondersteunt de provincie Noord-Brabant de doorontwikkeling van deze locaties de komende jaren met een impuls van €10 miljoen.

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling): “Brabant is dé innovatieve regio van Nederland, waar samen ‘pielen en klooien’ leidt tot nieuwe technologie, producten en oplossingen voor onze uitdagingen van vandaag en morgen. Onze campussen en innovatiedistricten zijn daar een brandpunt voor, ontmoetingsplaatsen waar ideeën een vlucht kunnen nemen. Met deze uitvoeringsagenda blijven we deze locaties doorontwikkelen met een blik op de toekomst. Die blik op de toekomst betekent ook dat we studenten – het talent van morgen – de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt moeten bieden. Op onze broedplaatsen vinden zij daarom stages en mogelijkheden om hun eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten of een bedrijfje te beginnen.”

Broedplaatsen voor talent

De provincie ontwikkelt 10 hybride leeromgevingen door heel Brabant. Hybride leeromgevingen zijn broedplaatsen waar opleidingen en bedrijvigheid samenkomen. Hier zitten studenten en bedrijven, is er ruimte voor stages en kan ruimte gedeeld worden door bedrijven, startups, makers en studenten. Daarnaast zijn dit belangrijke plekken voor om- en bijscholing. Deze broedplaatsen worden ontwikkeld in samenwerking met de Brabantse gemeenten, de arbeidsmarktregio’s, sociale partners, Kennispact Brabant (de Brabantse ROC’s), de hogescholen, universiteiten, triple helix organisaties en campusorganisaties. Voorbeelden van deze broedplaatsen zijn de AI Gaming Campus in Breda, Mindlabs in Tilburg en de Chocolate Factory in Meijerijstad.

Maatwerk

De plannen van de provincie worden omschreven in de Uitvoeringsagenda 'Versterking campussen, stedelijke innovatiedistricten, fieldlabs en hybride leeromgevingen 2021-2023'. De provincie begint niet uit het niets, maar bouwt voort op de sterke campussen die we al hebben. Omdat iedere campus en ieder innovatiedistrict eigen kenmerken en uitdagingen heeft, is maatwerk vereist. Op sommige plekken gaat het om locatieontwikkeling, op andere locaties moet vooral samenwerking gestimuleerd worden, en op nog andere plekken investeert de provincie via de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij in bedrijven. De eerste focus gaat uit naar campussen van nationaal belang waar de provincie al aandeelhouder is, zoals Pivot Park in Oss.

Contact

Impuls van €10 miljoen voor campussen innovatiedistricten en broedplaatsen voor talent

Zie ook

Reacties (1)

 1. L.W. van Pelt
  Lage Zwaluwe 23-07-2021 09:54 uur

  Zelf mede ontwikkelaar geweest van de RDM Campus in Rotterdam en de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en juich deze initiatieven van harte toe!

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.