Deze video gaat over

Sinds een aantal jaren werkt VisitBrabant Routebureau aan verhalende themaroutes op basis van een uitstekend knooppuntroutenetwerk, ondersteund door goede communicatie, informatie en faciliteiten. Een route is in Brabant méér dan alleen het volgen van bordjes: de fiets- of wandeltocht is een beleving op zich. Een strategie die aanslaat. Per jaar worden in Noord-Brabant circa 100 miljoen recreatieve tochten ondernomen en in totaal wordt per jaar in Brabant € 190 miljoen uitgegeven aan routerecreatie. De verwachting is dat de populariteit van routes de komende jaren verder blijft toenemen.

Gezonde recreatie

Wil van Pinxteren, gedeputeerde Vrije Tijd, Cultuur en Sport, Bestuur en Veiligheid: “Routes zijn van onschatbare waarde en ze brengen mensen in beweging. Ze stimuleren gezonde en duurzame recreatie en laten inwoners en bezoekers genieten van al het moois dat Brabant te bieden heeft. Het routenetwerk is zoveel meer dan paden en wegwijzers; het vertelt verhalen van de streek, helpt mensen om op een fijne en gezonde manier te bewegen en levert ondernemers veel bezoekers en dus bestedingen op. Dat is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeentes, regio’s, provincie en honderden vrijwilligers van VisitBrabant Routebureau.”

Hoogste routekwaliteit

In de basis wordt gewerkt aan het hoog houden van de kwaliteit van de Brabantse routenetwerken voor fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden en varen. Het streven is om daarin het hoogst haalbare niveau te bereiken. VisitBrabant Routebureau werkt met meer dan 400 vrijwilligers om de routes in opperste staat te houden; van het schoonmaken van knooppuntbordjes tot het bewegwijzeren van de mooiste paden. Routes in Brabant scoren hoog bij de gebruikers, die deze waarderen met een 8 of hoger. Nieuwe themaroutes, versterkte communicatie en betere voorzieningen onderweg moeten bijdragen aan een nog hogere waardering van de routes.

Unieke routes met een verhaal

De visie voor 2021-2025 verrijkt Brabant met meer aantrekkelijke en toegankelijke themaroutes voor inwoners en bezoekers, die onder een breed publiek worden gepromoot. Zo ontwikkelt VisitBrabant Routebureau een reeks ‘Brabantse Sagen en Legenden’-routes rond streekverhalen, als uitbreiding op de eerder ontwikkelde Zwarte Kaat-fietsroute in regio De Kempen. Ook op komst: rondwandelingen bij Brabantse kloosters, wandelroutes in het spoor van Vincent van Gogh en nieuwe ruiterroutes. Daarnaast brengt VisitBrabant Routebureau in het voorjaar van 2021 nieuwe fietskaarten uit. Op routesinbrabant.nl staan themaroutes en een routeplanner om een eigen knooppuntroute uit te stippelen. 

Over VisitBrabant Routebureau

VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. Met de ‘Brabantse Druktemeter’, ontwikkeld tijdens de coronacrisis, draagt VisitBrabant Routebureau bij aan een goede spreiding van bezoekers in de natuur, in samenwerking met natuurbeheerorganisaties. VisitBrabant Routebureau is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Contact

Brabant zet recreatieve routes in hoogste versnelling

Reacties (1)

 1. Richard Driessen
  Oudenbosch 23-03-2022 10:40 uur

  Na petitie Wandelbrug over Koepelbaan in Oudenbosch heeft Burgerinitiatief
  " Eenbrugteweinig"de Halderbergse Verbinding Wandelroute ontwikkeld welke de 5 dorpskernen middels
  10 routes verbindt. Deze is beschikbaar op Visit Halderberge.
  De wandelbrug,welke onderdeel is van "Verbeterplan wandelinfrastructuur van
  Halderberge",heeft draagvlak bij bevolking en politiek.We hebben bij de politiek gepleit om dit dossier in de agenda van formatie overleg op te nemen. Door Wilma Dirken is mij geadviseerd dit dossier ook bij de Provincie aan te melden. Dit initiatief past naadloos bij het plan
  'Brabant zet recreatieve routes in hoogste versnelling"

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.