Brabantse bedrijven vernieuwen in digitale fabriek

In een test- en ontwikkelomgeving wordt aan de hand van de opgedane ervaringen en een aantal praktijkvoorbeelden een blauwdruk uitgewerkt voor de Digitale fabriek. Deze kan vervolgens breed toegepast worden in de industrie.

Smart Industry

Met behulp van nieuwe technologie, zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk om data beter en sneller te analyseren, en om te zetten in waardevolle informatie of nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. ‘Dit project speelt in op de behoefte van de industrie die graag een volgende stap wil zetten in het werken met data’, vertelt Michel Weeda (Programma Manager High Tech & Services). ‘Om dit te kunnen doen gaan we bestaande data-gedreven Smart Industry innovaties onderzoeken, toepassen en combineren.’ Weeda heeft, vanuit de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), het project geïnitieerd in samenwerking met TNO en TU/e High Tech Systems Center. ‘We werken daarnaast aan de benodigde infrastructuur voor het delen van data. Het project levert straks een blauwdruk voor datadeling binnen en tussen bedrijven.’

Digitalisering

De concurrentiepositie van industriële bedrijven wordt steeds meer bepaald door de mate waarin zij samenwerken aan ontwerp, fabricage en onderhoud van producten. Data over deze processen moet daarom steeds vaker ‘door de fabrieksmuren heen’ in de keten worden gedeeld. Digitalisering is daarom een belangrijke voorwaarde om in een netwerk efficiënt en gecontroleerd gegevens te delen, te verwerken en toepassen. Voor bewustwording van het belang van werken met data en voor de verspreiding en implementatie van kennis werkt de Digitale Fabriek van de Toekomst samen met het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI). Het DVC-SI kan de kennis en faciliteiten verder promoten en verspreiden. De initiatieven versterken elkaar.

Data-economie

Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling, is blij dat bedrijven nu aan de slag kunnen. ‘Met dit project kunnen meer MKB-bedrijven de vervolgstap maken. De data-economie is in opkomst, maar veel middelgrote en kleine bedrijven hebben nog onvoldoende kennis en expertise om daarvan te profiteren. De provincie maakt het mede mogelijk om te leren over het toepassen en delen van data en draagt bij aan de opleiding van dataspecialisten. De Digitale Fabriek is een belangrijk project waarmee industriële bedrijven in heel Brabant een volgende stap zetten in het werken met data. We vragen hen de kennis die zij daarbij opdoen, te delen met bedrijven in hun eigen keten en met andere sectoren. Zo versterken we het concurrentievermogen van het Brabantse bedrijfsleven.’

Project

Naast de genoemde initiators, nemen aan dit innovatieproject deel: Brainport Industries, Fontys Hogescholen, KMWE, IJssel Technologie, Omron, Additive Industries, De Cromvoirtse, DMG Mori, Engie, Fujitsu Glovia, Itility, PDM Groep en Neways Electronics. Samen vertegenwoordigen deze partners de verschillende partijen uit de keten. Het project heeft een looptijd van 3 jaar en een budget van € 3,5 miljoen (bijdrage van de provincie Noord-Brabant is ca € 1,5 miljoen).
De Digitale Fabriek van de Toekomst is nauw verbonden met de Fabriek van de Toekomst. Dit innovatieprogramma is opgesteld door en met 75 bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen en brancheverenigingen. De innovaties zijn gericht op de volgende Smart Industrie thema’s: robottechnieken, digitale fabriek, multi-materiaal 3D printen, industrieel metaalprinten, high tech software, future manufacturing skills en productie logistiek. Brainport Industries Campus is het thuishonk van het innovatieprogramma.


Contact

Brabantse bedrijven vernieuwen in digitale fabriek

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.