“Deze projecten sluiten goed aan bij ons huidig erfgoedbeleid en bij de gedachte van het nieuwe Levendig Brabant-beleid, waarin we oog hebben voor initiatieven vanuit de samenleving. Daarnaast past Royal Roots het binnen de verhaallijn ‘Bestuurlijk Brabant’ en VONK* binnen de verhaallijn ‘Innovatief Brabant’, die de afgelopen jaren wat minder aandacht hebben gehad. Zo zorgen we dat nóg meer Brabanders kunnen genieten van Brabants erfgoed”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Cultuur, Sport, Vrijetijd en Erfgoed.

Royal Roots

De partners gemeente Breda, Breda Marketing en Stedelijk Museum Breda hebben de handen ineen geslagen voor een breed programma onder de titel ‘Royal Roots’. De naam Royal Roots heeft alles te maken met de bijzondere band tussen de stad en de (Oranje) Nassaus. De doelstelling van dit programma is om met culturele, maatschappelijke en commerciële partners de aandacht voor de bestuurlijke geschiedenis van Breda en Noord-Brabant te vergroten op een aansprekende en laagdrempelige manier.

Weinig mensen weten dat de wortels van de Koninklijke Familie in Brabant liggen, om precies te zijn in Breda. Daar trouwden 600 jaar geleden een schatrijk meisje en een Duitse graaf: Johanna van Polanen en Engelbrecht van Nassau. Dat is het begin van de stamboom die via prins Willem van Oranje doorgroeit naar koning Willem-Alexander en prinses Amalia. De betekenis van dit verhaal reikt ver. De geschiedenis van de Bredase Nassaus is verweven met de ontwikkeling van Brabant tussen 1100 en 1648. De overgang van het Hertogdom Brabant naar de scheiding van Staats-Brabant en Konings-Brabant, het ontstaan van het Markiezaat van Bergen op Zoom en de Baronie van Breda en het uiteenvallen van de Nederlanden. Vanuit Brabant ontstaan uiteindelijk de huidige koninkrijken van België en Nederland.

VONK*

In het nieuwe museum VONK* wordt de geschiedenis van Noord-Brabant en de Brainportregio op innovatieve manier ontsloten. Dat gebeurt door letterlijk en figuurlijk samen met bezoekers geschiedenis te maken. In VONK* zal in een grote maakschuur het publiek samen bouwen aan installaties, vonken genoemd, die belangrijke omwentelingen symboliseren in de geschiedenis van de regio Eindhoven en Noord-Brabant.;

De subsidie van de provincie maakt het mogelijk om vanaf de opening bezoekers meteen een volwaardige beleving te bieden. De bijdrage stelt het museum in staat om een tweetal vonken te ontwikkelen voor in het nieuwe museumpark. Het gaat dan om twee cruciale historische ontwikkelingen in de geschiedenis van de Brainport-regio en Noord-Brabant: de wederopstanding van de regio na de crisis van de jaren ’90 en de metamorfose van Zuidoost-Brabant van een arme agrarische economie eind 19e eeuw tot een internationaal toonaangevend agrocluster anno nu. Aan de subsidie van de provincie is de voorwaarde verbonden dat eerst het bestemmingsplan goedgekeurd moet worden door de gemeenteraad en dat de omgevingsvergunning afgegeven moet zijn.