Gummbah wordt geroemd als visuele chroniqueur van onze dagen; een nationale lachspiegel. ‘Wat zou ons land zijn zonder Gummbah? Wie brengt dan onze pretenties, ons overmoedig geschreeuw en andere lelijkheid in beeld? Gummbah is voor de helft van Nederland de belangrijkste reden om de krant toch maar niet op te zeggen. De andere helft heeft al opgezegd, juist vanwege Gummbah’, aldus juryvoorzitter Verily Klaassen in de laudatio.

Over Gummbah

Gertjan van Leeuwen (1967) is performer, theatermaker en schilder, maar bovenal striptekenaar en cartoonist. Vanuit zijn Tilburgse zolderkamer werkt Gummbah al decennia aan een immer uitdijend oeuvre. Kwaliteit en kwantiteit gaan hand in hand, met een frequentie van enkele werken per week in onder meer de Volkskrant en Humo. Werk dat in verschillende vormen verschijnt; oude strips en rafelige foto’s voorzien van nieuwe tekst en tekeningen in kleur of zwart-wit. Maar altijd direct herkenbaar als Gummbah, die ons een spiegel voorhoudt aan de hand van personages als Deirdre of Wim Kut. Dat de weergave van hun absurde belevenissen regelmatig abonnees kost maakt de lol van die-hard fans alleen maar groter. En Gummbah zelf? Die werkt onverstoorbaar door; aan weer een tekening met smurfen of een volgend campingtafereel.

Over de Cultuurprijs Noord-Brabant

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijs is in voorgaande jaren onder meer uitgereikt aan René Daniëls, Pia Meuthen, Frank Lammers, Eric Vloeimans, Paul van Kemenade en De Stilte. Aan de Cultuurprijs zijn een bedrag van € 10.000 en een kunstwerk verbonden.

Over het kunstwerk

Ontwerper Iris Toonen vervaardigde speciaal voor Gummbah deze prijs;
een handspiegel in bijna cartooneske vormentaal die in eerste instantie een lachspiegel lijkt, waarin de humor altijd te vinden is. Maar hoe dichter je bij de spiegel komt, hoe beter je jezelf gaat zien.

Foto: Ilse Wolf 

Contact

Cultuurprijs 2022 uitgereikt aan Gummbah