Tijdens deze 15e editie werd een nieuwe bokaal gepresenteerd, ontworpen door Sjors Driessen. Saxofoonkwartet Artvark verzorgde de muzikale omlijsting van de feestelijke middag. De Tilburgse schrijver en dichter Nisrine Mbarki droeg een gedicht voor, waarmee ze de laureaten lof toezwaaide.

De ontvangers

Dorien Eggink & Paul Hagenaars (Breda) werden geëerd voor de inspirerende wijze waarop zij zich inzetten voor niet-conventionele, experimentele kunst in het algemeen en het BUT-filmfestival in Breda in het bijzonder. Ook slagen zij erin om veel connecties te maken tussen kunstenaars en filmmakers onderling. Bekijk het videoportret van Dorien en Paul.

Jan van Hoof (Meierijstad) ontving de Brabant Bokaal voor zijn bijzondere bijdrage aan ontwikkeling van de kunst- en cultuursector in Meierijstad. Met grote drive en enthousiasme realiseert Jan bijzondere activiteiten op het brede terrein van theater, muziek, beeldende kunst, literatuur en festival. Bekijk het videoportret van Jan van Hoof via YouTube.

Willem Peters (Uden) kreeg de onderscheiding voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor het behoud en herstel van natuur, landschap en erfgoed in Oost-Brabant. Al tientallen jaren bekleedt Willem een groot aantal vrijwilligersfuncties in al deze disciplines waarbij hij als geen ander de brug slaat tussen beleid en uitvoering. Bekijk het videoportret van Willem Peters.

De Brabant Bokaal

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project. Iedereen kan kandidaten voor de Brabant Bokaal voordragen via het voordrachtformulier, dat te vinden is op onze website.

De nieuwe Bokaal

Cultuurfonds Noord-Brabant geeft jonge, talentvolle Brabantse kunstenaars graag kansen en opdrachten. In samenwerking met curator en directeur Lotte Landsheer van Cor Unum is de keuze gevallen op kunstenaar Sjors Driessen. In zijn ontwerp symboliseren de gestapelde bokaaldelen de aaneenschakeling van het groeiende netwerk van verbintenissen. Laureaten zijn verbinders, bouwers en dromers die anderen verder brengen. Maar het zijn ook critici die soms wat moeten afbreken om daarna voor opbouw en vernieuwing te zorgen. Het ontwerp is uitgevoerd in keramiek met een mat glazuur. Iedere bokaal is uniek van kleur en vorm vanwege het ambachtelijke bakproces. Benieuwd hoe deze nieuwe bokalen gemaakt worden? Bekijk de video.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur te laten leven. Dankzij bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.