Stem mee op aansprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog in Brabant

De afgelopen maanden heeft een provinciale werkgroep een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. De keuze is gebaseerd op onderzoek van enkele jaren geleden voor een fotoboek over Noord-Brabant in de periode 1940-1945.

Stemmen

Met uw stem via https://in100fotos.nl/noord-brabant/stem/ geeft u aan welk van deze foto’s de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Brabant het treffendst in beeld brengt. Stemmen kan van 15 t/m 21 januari 2020. De 25 meest gekozen foto’s dingen uiteindelijk mee naar een plek in de landelijke samenstelling 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'.

Brabant, Brug naar Vrijheid

Met het boek 'Brabant, Brug naar Vrijheid' worden 75 persoonlijke verhalen verteld. Met de expositie STILLLEVEN kregen al deze verhalen een maquette, waardoor de verhalen zichtbaar werden, omdat goed ander beeldmateriaal vaak ontbrak. Met deze NIOD foto-expositie worden weer beeldende verhalen toegevoegd. Door persoonlijke verhalen ontstaat verbinding tussen generaties, culturen en met andere - hedendaagse - gebeurtenissen. Daardoor laat het niet alleen de impact zien van de Tweede Oorlog toen, maar ook de relevantie van herdenken voor vandaag,” aldus programmadirecteur Femke Klein van Brabant Remembers.

Tentoonstelling

Een jury onder leiding van mevrouw Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, zal uit de provinciale voorselecties de definitieve keuze van 100 foto’s maken. Op 30 maart 2020 wordt deze keuze in de vorm van een tentoonstelling bekend gemaakt in de Tweede Kamer in Den Haag. Khadija Arib: “Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart in de Tweede Kamer – het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving – te zien zullen zijn.”

30 maart live bij de NOS

De bijeenkomst op 30 maart wordt door de NOS tv live uitgezonden. In de “Maand van de Vrijheid” (april 2020) zal in elke provincie de provinciale keuze van 50 foto’s in een “pop-up” tentoonstelling rondreizen. Op www.in100fotos.nl is alle informatie rondom dit project te vinden.

Contact

Stem mee op aansprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog in Brabant

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.