Start Adviescommissie BrabantStad Cultuur

Afgelopen week is de adviescommissie ingesteld die het integrale advies gaat geven over de aanvragen voor de nieuwe kunstenplanperiode 2021 – 2024, de Adviescommissie BrabantStad Cultuur. Subsidieaanvragen konden tot en met afgelopen donderdag, 30 januari, worden ingediend.

In BrabantStad-verband wordt gewerkt aan de uitvoering van het Regioprofiel Cultuur BrabantStad. In de huidige periode hebben provincie en steden elk hun eigen beleid en eigen beoordeling om professionele culturele instellingen te subsidiëren. In het Regioprofiel is afgesproken om de regelingen op elkaar af te stemmen, en één commissie in te stellen die de beoordeling voor alle partijen doet. Deze commissie kijkt naar inhoudelijke criteria zoals artistieke kwaliteit, zakelijke kwaliteit, publiekswerking en betekenis voor gemeente, regio en verder. De gemeente Helmond neemt in dit proces een bijzondere positie in, omdat er op dit moment geen culturele instellingen zijn die in het kader van deze regeling een aanvraag kunnen indienen.

Duidelijkheid

Op dit moment worden 43 Brabantse instellingen meerjarig ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Het merendeel ontvangt ook subsidie van een van de vier steden en/of een bijdrage uit de landelijke BasisInfraStructuur (BIS). De timing van de BrabantStad-regeling zorgt ervoor dat de procedures in Brabant parallel lopen aan die van het Rijk, zodat vanuit BrabantStad tijdig een goed onderbouwd en integraal advies gegeven kan worden over de subsidiering van culturele instellingen.

Hiermee zorgt Brabant er ook voor dat BrabantStad invloed heeft op de inhoud en vorming van het nationale culturele bestel, en wordt de kans vergroot dat er meer cultuurgeld naar Brabantse instellingen gaat.

Contact

Start Adviescommissie BrabantStad Cultuur

Reacties (1)

  1. Peter
    Hilvarenbeek 16-02-2020 16:05 uur

    In de regio, meer specifiek dorpen, is veel talent aanwezig, worden bijzondere concepten en initiatieven ontwikkeld. Echter het ontbreekt aan mogelijkheden en professionaliteit om deze op de juiste plaatsen de aandacht te geven die zij verdienen. Op welke wijze kunnen zij de aandacht krijgen die ze minimaal verdienen.

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.