Kruithuis wordt Vesting- en Watermuseum

Als Vesting- en Watermuseum levert het Kruithuis straks een belangrijke bijdrage aan het toerisme van ‘s-Hertogenbosch.

Bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie

De Kring Vrienden gaat het Vesting- en Watermuseum na de restauratie inrichten en exploiteren. Op deze locatie zijn straks verschillende verhalen te zien en horen. Verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. En ook hoe Bosschenaren vier eeuwen lang het water hebben ingezet om zich te verdedigen tegen de vijand. Het Kruithuis wordt het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En een onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

Financiering

De gemeente ’s-Hertogenbosch blijft eigenaar van het Kruithuis. Om het gebouw te restaureren en herbestemmen tot museum is € 4,4 miljoen nodig. De provincie draagt van dat bedrag € 800.000 bij uit de Erfgoedfabriek. De inrichting van het museum wordt betaald door de Kring Vrienden. Daarnaast betalen zij straks een kostendekkende huur voor gebruik van het Kruithuis.

Herbestemming- en restauratieplan

Samen met de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch is gewerkt aan een plan voor het Vesting- en Watermuseum. Er lag al een plan uit 2016. Dit is onderzocht op haalbaarheid en uitgewerkt. Het resultaat is een Voorlopig Ontwerp. In dit ontwerp wordt ook rekening gehouden met de verduurzaming van het gebouw en de toegankelijkheid voor minder validen. In 2020 volgt de aanbesteding voor het bouwteam. In het 2e kwartaal van 2022 kan het Vesting- en Watermuseum naar verwachting worden geopend.

Contact

Kruithuis wordt Vesting- en Watermuseum

Reacties (1)

 1. Eymert-Jan Goossens
  Oudewater 09-04-2020 14:59 uur

  Bureau kunst, vestiging Grave / Oudewater
  meldt zich voor museale ervaring, transparante leiding, vorm versus inhoud!

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.