Cultuurprijs voor Paul van Kemenade

‘Van Kemenade heeft een volstrekt eigen klank en benadering, die met de jaren alleen maar aan kwaliteit heeft gewonnen’, aldus de jury.

Paul van Kemenade heeft als saxofonist een direct herkenbare, intense toon. Als voorman van de roemruchte Tilburgse jazzscene aanvankelijk opererend in de frontlinie van de avantgarde, maar ook toen al overduidelijk geworteld in de traditie van grote voorgangers als Charlie Parker en Johnny Hodges. Al snel bleek hij van vele markten thuis. Bandleider van zijn eigen kwintet en vele ad-hoc ensembles. Componist van een groot aantal bijzondere stukken, die in de geest van Charles Mingus en Carla Bley veel ruimte bieden voor vrije improvisatie. En ondernemer, onder meer met zijn eigenzinnige festival Stranger than Paranoia dat insteekt op unieke samenwerkingen. Alleen daar wordt de brug geslagen tussen genres als middeleeuwse polyfonie en geïmproviseerde zang.

Jazz

Met het Tilburgse podium Paradox als vaste thuisbasis stemt Paul van Kemenade musici tot inspiratie. Tot op de dag van vandaag leidt hij ensembles van jong talent, onder andere in het Zuid Nederlands Workshop Orkest. Dit in navolging van het Brabants Leerorkest dat hij leidde in de jaren '80 met musici als Eric Vloeimans, Jeroen Doomernik e.a. Voormalige bandleden en leerlingen hebben inmiddels zelf hun stempel gedrukt op de Nederlandse jazz.
‘Paul van Kemenade is een wereldburger, maar als het gaat om samenwerking en vernieuwing vooral every inch Brabander’, aldus de jury. De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt op vrijdag 5 juni uitgereikt door Wim van de Donk, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in Paradox te Tilburg.

Contact

Cultuurprijs voor Paul van Kemenade

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.