Allereerst, wij betreuren de gang van zaken ten zeerste. Wij hebben kennisgenomen van het onderzoek van de gemeente Oss naar de omgang met het pand van de heer Hartog, huize RONO en de betrokkenheid van de provincie daarbij in 1946. Wij hebben ook onderzoek laten verrichten dat de conclusies van de gemeente bevestigt.

Na de oorlog was in heel Nederland de restitutie van door de bezetter genaaste eigendommen van Joodse Nederlanders problematisch. Op grond van de toen geldende regels moest de provincie in 1946 toestemming geven aan het voornemen van de gemeente huize RONO terug te geven zonder vergoeding van de aankoop in oorlogstijd en de verdere gemaakte kosten. Op grond van een, in onze tijd en in onze ogen, onbegrijpelijke en pijnlijk formele afhandeling is die toestemming geweigerd. Het doet ons pijn dit te moeten vaststellen.

Kanttekening is dat in het archief van de provincie, dat voor die periode bij het BHIC is ondergebracht, geen documenten bewaard zijn gebleven. Dat heeft vermoedelijk te maken met een selectie op grond van de archiefwet bij de overdracht van documenten die rond 1960 heeft plaats gevonden. Wij geven ons oordeel op grond van de documenten die in het gemeentearchief van Oss bewaard zijn gebleven. Dit archief berust eveneens bij het BHIC.

Contact

Verklaring van Gedeputeerde Staten over Joods eigendom in Oss

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.