Provincie neemt afscheid van 3 gedeputeerden

In een bijzondere Statenvergadering met minimaal 1,5 meter afstand stonden de commissaris van de Koning, de fractievoorzitters en de vertrekkende gedeputeerden stil bij het afscheid. Wim van de Donk: “We moeten afscheid nemen van drie uiterst bekwame en betrokken bestuurders, die zich tot het laatste moment hebben ingezet om -ook in crisistijd- de provincie draaiende te houden.”

Anne-Marie Spierings

Tekenend voor Anne-Marie Spierings was, volgens de Commissaris van de Koning, dat zij in haar toch al overvolle portefeuille niet aarzelde om cultuur waar te nemen bij het vertrek van Marianne van der Sloot en Renze Bergsma. En ook daar heeft zij zich vol van haar taak gekweten. Anne-Marie Spierings vertelde bij de start van haar bestuursperiode al eens dat zij houdt van plons-projecten: ze krijgt energie van nieuwe uitdagingen. Met landbouw en energie had zij twee heel grote transities in haar portefeuille. En daar heeft zij zich met veel engagement, inhoudelijke know how en tomeloze energie voor ingezet.

Fractievoorzitter van D66 Arend Meijer roemde onder andere de innovaties in de landbouw, de goed lopende regionale energiestrategieën en de verbindende rol van Anne-Marie. Anne-Marie was een zeer ambitieuze bestuurder die constant op zoek was naar manieren om de duurzaamheid in energie en landbouw een stap verder te brengen.

Erik van Merrienboer

De Commissaris van de Koning noemde Erik van Merrienboer een van de belangrijke zonen van Brabant en een van de toekomstmakers van de provincie. Hij gaf aan de grootste waardering te hebben voor het zogenaamde Van Merrienboermoment: de bestuurlijke wonderen die Erik wist te realiseren, diep geïnspireerd om in oplossingen te blijven denken, ook als alles vast leek te zitten. Fractievoorzitter Stijn Smeulders noemde Erik een bijzondere combinatie van strategisch inzicht en uitvoeringskracht.

Erik zelf noemde zichzelf eerder een zondagskind: iemand die met veel mensen door een deur kan, dat ook belangrijk vindt en daardoor ook veel gegund krijgt. Hij benadrukte nog eens dat er een hele generatie is waar je op leunt, persoonlijk (verwijzend naar zijn vader), maar ook professioneel. Dat geeft je de kans verder te bouwen. Hij gaf de provincie bovendien mee om naast het materiële (vuur, lucht, aarde, water) oog te houden voor het vijfde element: kwintessens. Het niet-materiële, dat waar het in wezen om gaat, wat ons in beweging zet: de droom. Blijf daarvoor gaan of zoals we als Brabanders zeggen “Ge kunt het ook niet doen”.

Rik Grashoff

De Commissaris van de Koning prees Rik Grashoff om zijn kwaliteit als bestuurder en zijn deskundigheid op de dossiers. Bovendien was hij onder de indruk van de snelheid waarmee gedeputeerde Rik Grashoff zich tot Brabander ontwikkelde. “Iedere dag voelde ik me meer verbonden met Brabant en de Brabanders en met het collegebestuur”, bevestigde Grashoff in zijn speech.

Rik Grashoff kijkt terug op zijn bestuursperiode als “een veel bewogen maar mooie tijd” waarin hij goed samenwerkte met het hele college van Gedeputeerde Staten. “En vandaag vertrek ik, dat is te snel.” Want de gedeputeerde van Natuur, Water en Milieu gaat met pijn in het hart en maakt zich zorgen over de toekomst van Brabant. Het is geen geheim dat de koers van de nieuwe coalitie niet zijn koers is. “Grote zorgen heb ik over vraagstukken als klimaat, energietransitie en stikstof. De aanpak van de verdroging is overgenomen, ik ervaar dat als een klein wonder. Ik adviseer mijn opvolgers om daarin ook de moeilijke besluiten te durven nemen. Dat is wat Brabant nodig heeft.”

Contact

Provincie neemt afscheid van 3 gedeputeerden

Reacties (2)

 1. Henk Siersema
  Hoek 27-02-2021 11:48 uur

  Welkom Erik! Wat fijn dat wij als Terneuzenaren en Zeeuws Vlamingen iemand met ambitie kunnen gaan begroeten.

 2. Jorien brugmans
  Terneuzen 26-02-2021 11:41 uur

  Leuk dat we deze inspirerende man (Erik) binnenkort als burgemeester krijgen. Zijn cv oogt als Jan Lonink 2.0 ( onze huidige burgervader ), een mensenmens dus.
  Succes Erik en welkom hier in Zeeuws-Vlaanderen.
  Groet van een Zeeuwse met Brabantse wortels....

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
 • wilt u antwoord gebruik dan ons contactformulier ;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • u kan contact opnemen met de webredactie om uw reactie te laten verwijderen.