Ten tijde van de Duitse bezetting besluiten de burgemeesters - net als verschillende andere burgemeesters - in functie aan te blijven, om te voorkomen dat NSB’ers hun positie zouden overnemen. Daarnaast saboteerden zij op verschillende manieren de Duitse bezetters. Het gaat om toenmalige Statenlid en burgemeester van Someren, Piet Smulders, en Willem Wijnen, van 1910 tot 1944 burgemeester van Asten. Zij werden omgebracht tijdens represaille-acties door speciale moordcommando's van de Waffen-SS als vergelding voor aanslagen op vooral Nederlandse collaborateurs. Ook lid van Provinciale Staten en burgemeester van Waalwijk, Eduard Moonen, stierf - net voor de bevrijding - voor het vuurpeloton van Nederlandse SS'ers als wraakactie omdat een aantal NSB'ers gearresteerd waren.

Symbolische lege plek

Het gedenkteken heeft een symbolische plek in de boekenkasten naast de Statenzaal, waar de (oude) statenverslagen staan. Tussen de notulen van de vergadering van 1941 (laatste bijeenkomst van Provinciale Staten na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog) en 1946 (het eerste verslag na WOII) is prominent zichtbaar een open ruimte gerealiseerd. Daarin ligt een opengeslagen boek, waarin de namen van Piet Smulders en Eduard Moonen zijn geschreven. Het gedenkteken is naar aanleiding van een motie die PVV-statenlid Alexander van Hattem in november 2017 indiende. De motie werd unaniem gesteund.

Vandaag werd het gedenkteken, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten, onthuld. Van Hattem: "We zijn heel blij met dit eerbetoon, en de blijvende herinnering aan de moed van deze mannen."

Contact

Gedenkteken gevallen Statenleden in provinciehuis

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan reactie laten verwijderen .