Bedrijven, kennisinstellingen en overheden, waaronder provincies, hebben 11 november het Kennis- en Innovatieconvenant getekend. Zij spreken hiermee af in 2020 €4,9 miljard te investeren in onderzoek en ontwikkeling op grote maatschappelijke thema’s, zoals energie en klimaat.

De provincies zijn ook ondertekenaar van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC). Overheden, bedrijven en kennisinstellingen spreken hiermee af om hun inspanningen te bundelen om sneller tot oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken te komen. Het gaat om innovatie op het gebied van energie, klimaat, landbouw, voedsel, water, veiligheid, gezondheid en zorg. In de afspraken is ook veel aandacht voor de verdere ontwikkeling van technologieën die vernieuwingen in deze thema’s mogelijk maken of vooruit drijven, zoals fotonica, kunstmatige intelligentie, nano-, quantum- en biotechnologie.

Gezamenlijke investeringen

Partijen hebben afgesproken jaarlijks ongeveer €5 miljard te investeren in het vernieuwde topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet. Voor 2020 betekent dat een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Bedrijven en overheden leveren hieraan ongeveer een gelijke bijdrage. De verwachting is dat de totale investering in de sleuteltechnologieën voor 2020 zal uitkomen rond de €1 miljard euro.

Provincies zijn dit keer voor het eerst partner in het convenant. Door hun regionale functie maken zij het makkelijker voor het mkb om aan te sluiten bij onderzoek en ontwikkeling. Het mkb is onmisbaar in het innovatieproces: zij zorgen ervoor dat onderzoek zijn toepassing vindt in concrete producten en diensten.

Rol van regio’s

Regio’s, met de provincies en hun ontwikkelingsmaatschappijen, investeren al geruime tijd in het toepassen van nieuwe kennis ten bate van de economie en maatschappij. Voor provincies gaat het om jaarlijks €250 miljoen en voor de ontwikkelingsmaatschappijen nog eens om €80 miljoen euro. Investeringen zijn bijvoorbeeld gericht op proefprojecten, campussen, financiering voor (startende) bedrijven en talentontwikkeling.

Contact

Provincies ondertekenen innovatie-overeenkomst

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.