Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, en wethouder Daan de Kort van de gemeente Veldhoven een bezoek aan het stembureau in ’s-Hertogenbosch. De Kort is zelf visueel beperkt en testte de apparatuur in het stembureau in ’s-Hertogenbosch. “We roepen vaak op om te gaan stemmen, maar als je niet zelf kunt stemmen, dan wordt dat heel lastig. Stemmen met de stemmal is een simpele manier waarmee je toch zelfstandig kunt stemmen en ook je stemgeheim kunt behouden”.

Stemrecht voor iedereen

Stemgerechtigde inwoners met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Dit is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. Deze verkiezingen zijn er tien gemeenten in Nederland waar zelfstandig stemmen voor mensen met een visuele beperking mogelijk is. Dit zijn: Amsterdam, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Veldhoven, Zaanstad, Zeist.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk: “Drie van deze gemeenten zijn Brabantse gemeenten. Ik ben er trots op dat zij het mogelijk maken voor visueel beperkten om zelfstandig te kunnen stemmen”.

Locaties Brabantse stemlokalen met stemmal

  • 's-Hertogenbosch: tijdelijk stembureau op het Stationsplein in ‘s-Hertogenbosch, (voorzijde van het station)
  • Grave: in Catharinahof, Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave.
  • Veldhoven: in het gemeentehuis, Meiveld 1, 5501 KA Veldhoven

Stemmal en soundbox

Hoe werkt het? Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon krijgt de visueel gehandicapte te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Men hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie men wil stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood.

Lees meer over de speciale apparatuur in de verkiezingsspecial van Brabant Magazine.

Contact

Visueel gehandicapten stemmen in 3 gemeenten zelfstandig

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.