Milieugedeputeerde Johan van den Hout en de statenleden Arend Meijer (D66) en Wilma Dirken (VVD) verrichtten 29 maart samen de aftrap van de campagne.

De ergernis hierover neemt toe en de opruimkosten waarmee de Brabantse samenleving wordt geconfronteerd, zijn groot.

Campagne uit 3 delen

Milieugedeputeerde Johan van den Hout en de statenleden Arend Meijer (D66) en Wilma Dirken (VVD) verrichtten 29 maart samen de aftrap van de campagne, die 6 weken gaat duren. De campagne heeft 3 onderdelen met een eigen boodschap:

  • het signaal dat kleine partijen asbest (tot 35m2) gewoon naar de milieustraat gebracht kunnen worden. Meestal is dat gratis.
  • de oproep om oude of afgedankte spullen niet langs de weg of in de natuur te dumpen, maar naar de milieustraat of kringloopwinkel te brengen, te verkopen via via Marktplaats of weg te geven aan iemand die ze wel goed kan gebruiken.
  • de oproep aan Brabanders om ogen en oren open te houden als het gaat om drugscriminaliteit, een manier om drugsafval te voorkomen. Zie of ruik je iets verdachts? Meld het bij de politie, of – als je liever niet wilt vertellen wie je bent – bij Meld Misdaad Anoniem.

Zie ook: Samen sterk in Brabant

Online en advertenties

De publiekscampagne bestaat uit online boodschappen via Omroep Brabant en de Brabantse dagbladen. Verder komen er advertenties in huis-aan-huisbladen. De provincie heeft gemeenten, waterschappen, de drie omgevingsdiensten en andere partners van ‘Samen Sterk in Brabant’ gevraagd om de campagne via de eigen communicatiekanalen te ondersteunen.

Maatschappelijke schade

Jaarlijks worden meer dan 5000 dumpingen in de natuur geregistreerd. Ongeveer de helft daarvan is grof huisvuil en huisraad. In 20% van de gevallen gaat het om bouwafval (puin, stenen, tegels e.d.). Totale geschatte opruimkosten: € 1,5 miljoen. 150 dumpingen van asbest per jaar lijkt niet veel, maar het opruimen ervan is ook heel duur; in 2018 € 225.000,00. En vorig jaar waren er in Noord-Brabant tenminste 109 dumpingen van drugsafval. Hiervan bedragen de opruimkosten soms tienduizenden euro’s per keer.

Contact

Samen tegen dumpen afval

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.