Kabinetorgel

Het concert in het provinciehuis begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur zijn bezoekers welkom voor een kopje koffie of thee. Het concert is om 21.00 uur afgelopen. De toegang is gratis. Op het programma staan werken van onder anderen Charles Gounod, Johann Sebastian Bach en Sigfrid Karg-Elert.

Aart Bergwerff

Aart Bergwerff studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium, in Noord-Duitsland bij Harald Vogel en in Parijs bij Marie-Claire Alain. Daar sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge, Lausanne en Groningen. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Hoofdvakdocent

Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij hoofdvakdocent orgel. Als organist is hij vaak te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij de philharmonie zuidnederland.

Aart Bergwerff is organist van de Grote-of O.L.V.-Kerk te Breda. Als artistiek leider van de stichting Art UnOrganized in Breda initieert hij nieuwe en traditionele projecten rond het orgel. Hij zoekt vaak naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo werkt hij samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen en maakte hij de voorstelling 'East meets West' met derwisj danser Kadir Sonuk, op muziek van Ten Holts Canto Ostinato.

Avontuurlijk

Meervoudig prijswinnaar Raaf Hekkema heeft een avontuurlijke geest. Paganini’s vioolconcert met orkest spelen, de mogelijkheden onderzoeken van het spelen van microtonale muziek op zijn saxofoon of de onmenselijk moeilijke mathematische muziekpuzzels ontrafelen die Conlon Nancarrow schreef voor mechanische piano, Hekkema deinst er niet voor terug. Hij geeft ongeveer 100 concerten per jaar over de hele wereld, waarbij hij voornamelijk arrangementen van eigen hand uitvoert.
Hekkema is medeoprichter van Calefax Rietkwintet (sinds 1985), waarvoor hij honderden bewerkingen schreef die veelal op cd verschenen zijn. Calefax put zijn repertoire uit 9 eeuwen muziekgeschiedenis, westers en niet-westers, van impro tot hedendaagse muziek. Daarnaast initieerde het kwintet projecten met gerenommeerde kunstenaars uit het theater, de wereld van de dans, film, animatie en tal van muzikale stijlen.

Kabinetorgel

Bergwerff speelt op het kabinetorgel in de Bois-le-Duczaal van het provinciehuis. Het orgel werd in 1804 gebouwd door Jan Jakob Vool. Het heeft een klavier en geen pedaal: Manuaal (C-F3). Het orgel werd in 1978 aangekocht door de Stichting Karel Bouman en door Flentrop in 1979 gerestaureerd. Het orgel had toen een pedaal, en de dispositie was gewijzigd. Het oude pijpwerk was bewaard gebleven. In 1999 werd het orgel ingrijpend gerestaureerd, inclusief reconstructie van het oorspronkelijke instrument. Dat gebeurde met advies van A.J. Gierveld. Op 28 mei 1999 werd het weer in gebruik genomen. Het Kabinetorgel is in bruikleen in het provinciehuis geplaatst, onder de voorwaarde dat er af en toe concerten op worden gegeven.

Contact

Orgelconcert in Provinciehuis

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.