Het fonds krijgt 2 pijlers. De eerste is het ondersteunen van een beperkt aantal projecten. Hiervoor wordt een regeling opgesteld, met voorwaarden waaraan aanvragen moeten voldoen. Zo moeten zij zich onder meer richten op blijvende verbetering van de lokale journalistiek. Dusdanig dat er ruimte komt voor (meer) onderzoeksjournalistiek. De aanvragen worden beoordeeld door onafhankelijke experts op het gebied van onderzoeksjournalistiek.
Gelijktijdig wordt een quick-scan gemaakt van het brede aanbod van lokale journalistiek en de behoefte aan lokaal nieuws in Brabant.

Onderwijs

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Er is in Brabant behoefte aan onderzoeksjournalistiek, ook lokaal. De motie vraagt daar aandacht voor. Want de daarvoor benodigde infrastructuur vraagt versterking. Een goed voorbeeld van hoe dat zou kunnen is de Werkplaats van Fontys Hogeschool Journalistiek. De Werkplaats biedt jonge onderzoeksjournalisten de mogelijkheid om, bijvoorbeeld in samenwerking met studenten, onderzoek te verrichten in ruil voor gastcolleges, lesmateriaal en dergelijke. De regeling wil dit soort initiatieven ondersteunen en op die manier, gekoppeld aan het onderwijs, de positie van lokale journalistiek versterken.”

Aan de slag

Marianne van der Sloot (CDA) was samen met de fracties van Groen-Links en ChristenUnie/SGP de initiatiefnemer van de motie: “Onderzoeksjournalistiek is belangrijk, zeker ook op lokaal niveau. Dat staat onder druk. Voor ons is het meest van belang dat er geld beschikbaar komt voor lokale journalisten en de lokale omroepen, die daarmee hun werk kunnen doen. En de aanvragen moeten onafhankelijk beoordeeld worden. Dat fonds voor de lokale journalistiek komt er nu. Wat ons betreft kunnen we dus snel aan de slag.”

Contact

Brabant krijgt fonds voor lokale journalistiek

Reacties (1)

 1. imke van dillen
  den bosch 10-04-2019 21:19 uur

  ik wil graag een gesprek met u over de mogelijkheden van dit nieuwe fonds voor onderzoeksjournalistiek

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.