Cultuurprijs 2019 naar kunstenaar René Daniëls

De uitreiking vindt plaats in het Van Abbemuseum in Eindhoven. In dit museum is nog tot en met 15 september 2019 een presentatie van oud én nieuw werk van deze unieke kunstenaar te zien, die inzicht geeft in zijn rijke oeuvre. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

René Daniëls neemt sinds de 2e helft van de 20e eeuw een belangrijke plaats in de hedendaagse kunstgeschiedenis van Nederland in. Hij maakte zijn opwachting in de late jaren 70, toen figuratieve en expressieve schilderkunst, mede door zijn toedoen, opnieuw populair werd. Vanwege een hersenbloeding werd zijn carrière in 1987 abrupt afgebroken.

Tijdloos

‘René Daniëls bouwde in hoog tempo aan een fijn gemarmerd, samenhangend oeuvre dat de wereld tot op de dag van vandaag fascineert. Werk dat tijdloos is gebleken, van een eigenheid die generaties kunstenaars na hem tot de verbeelding heeft gesproken, en nog steeds met dezelfde kracht spreekt’, verwoordt juryvoorzitter Verily Klaassen de toekenning aan de 69-jarige kunstenaar.

Bruisen

‘De binnenwereld van René Daniëls blijft bruisen. Hij heeft de laatste jaren een nieuwe taal gevonden om die binnenwereld te uiten. Die taal is misschien basaler, maar zeker niet oppervlakkig. Zijn recente werk, nog altijd met het zo herkenbare, associatieve handschrift, getuigt daarvan. Zijn werk spreekt voor hem.’ aldus de laudatio. Zie ook: het filmportret gemaakt door Jan Thijssen.

Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en /of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria.

Contact

Cultuurprijs 2019 naar kunstenaar René Daniëls

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan reactie laten verwijderen .