Tijdens zo’n scan bezoekt een adviseur het bedrijf en bekijkt samen met de ondernemer alle aspecten rond veiligheid in en om het bedrijf. Nieuw in de al bestaande veiligheidsscan is dat ook risico’s op gebied van ondermijnende criminaliteit aan bod komen. De provincie stelde geld beschikbaar om deze ondermijningsscan te ontwikkelen en bij wijze van pilot uit te voeren bij 50 bedrijven in Dongen.

Leegstand buitengebied

In agrarische buitengebieden zijn ondernemers voor criminelen een interessant doelwit. Steeds vaker krijgen zij te maken met diefstal, maar ook met ondermijnende criminaliteit, zoals hennepkwekerijen in een verhuurde stal of een xtc-lab in een lege schuur. Erik van Merrienboer, gedeputeerde Ruimte: “In heel Brabant hebben we te maken met een groeiende hoeveelheid leegstaand vastgoed in het buitengebied. De verleiding om in zee te gaan met mensen met verkeerde bedoelingen kan voor eigenaren soms groot zijn. Behalve het aanpakken van criminelen, kunnen we als overheden ook helpen om ondernemers bewust te maken van de risico’s, hen te helpen weerbaar en alert te zijn. En hen zicht te geven op waar ze terecht kunnen als er iets in de omgeving gebeurt. Deze scan helpt daarbij, het zou goed zijn als meer gemeenten daar gebruik van gaan maken.”

Ogen niet sluiten

De gemeente Dongen organiseerde in april 2018 twee bijeenkomsten om inwoners en ondernemers bewust te maken van ondermijnende criminaliteit, samen met partners zoals de politie, het RIEC, Taskforce Brabant Zeeland en de provincie. Burgemeester Marina Starmans van Dongen: “We kunnen niet onderkennen dat de drugsproblematiek in Brabant fors is. Daar sluiten we onze ogen niet voor, in tegendeel, daar gaan we naar op zoek. Ik ben heel blij dat we de pilot mochten zijn voor deze scan, maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar.”

Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid

Het CCV is een onafhankelijke stichting die partijen helpt om Nederland veiliger en leefbaarder te maken. Daarvoor biedt het centrum kennis, instrumenten, voorlichtingsmateriaal en advies op maat gericht op veilig wonen, veilig ondernemen en veilig leven. Ondermijning in het buitengebied is een van de speerpunten waar het CCV aan werkt.

Contact

Proef met 50 ondermijningsscans in buitengebied

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.