Foto: Gedeputeerde Anne-Marie Spierings feliciteert de winnaars Carlo en Marlies Zwartendijk uit Heeze met de behaalde prijs.

De verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties.

Nul-op-de-Meter woning

In de categorie ‘Vrijstaande woning tussen 1945 - 2000’ is de woning van Carlo en Marlies Zwartendijk uit Heeze gekozen. De jury vindt het bewonderenswaardig hoe de familie Zwartendijk een bestaande woning heeft gezocht om die volledig te verduurzamen. Er is een dikke laag buitengevelisolatie aangebracht en de vloeren en het dak zijn vervangen. Ook zijn er een warmtepomp en zonnepanelen geïnstalleerd. Het resulteerde in een Nul-op-de-Meter woning met een laag energieverbruik. Carlo en Marlies ontvingen een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van €1.000.

Naast het huis uit de gemeente Heeze-Leende zijn nog 3 woningen in andere categorieën gekozen. Het duurzame huis van Chantal de Schepper en Danny Floren uit Hank (winnaar van het duurzaamste huis van Noord-Brabant) is op de 2e plaats geëindigd bij de publieksprijs.

Jury

De jury bestond uit 5 deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld – van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er 40 werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in 4 verschillende categorieën.

Aandacht voor duurzaam wonen

De Verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. De Provincie Noord-Brabant is één van de 5 provincies die de verkiezing mogelijk maakt. Meer informatie leest u op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

Contact

Woning uit Heeze winnaar 'Duurzaamste huis van Nederland'

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.