Koeien in stal

Staldering is een regel van de provincie Noord-Brabant die voorschrijft dat voor iedere 100 m2 staluitbreiding in hetzelfde gebied 110 m2 aan andere stallen afgebroken moet worden. De provincie wil hiermee een verdere concentratie van vee in delen van Brabant tegengaan en voorkomen dat de leegstand in de agrarische sector nog verder toeneemt. Staldering maakt onderdeel uit van een breed pakket aan maatregelen, waartoe de provincie in juli 2017 heeft besloten, die de veehouderij versneld moet verduurzamen.

Ruimtelijk belang

De Raad van State oordeelde dat het toepassen van staldering past binnen de wettelijke kaders en voldoende gemotiveerd is. In reactie op het ingediende beroep zegt de Raad van State dat met staldering een ruimtelijk belang gediend is waar aantoonbaar noodzaak voor bestaat. Ook is in het beroep niet aannemelijk gemaakt dat boeren onevenredig bezwaard worden door de staldering.

Beter leefomgeving

“Ik ben blij met deze belangrijke juridische uitspraak over staldering“, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling). “Hoewel er nog andere gerechtelijke procedures lopen, geeft dit vertrouwen dat we op de goede weg zijn om de leefomgeving voor Brabanders te verbeteren en de veehouderij te verduurzamen.”

Contact

Raad van State wijst bezwaren tegen staldering af

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.