Gedeputeerden Van den Hout en Spierings bezochten 3 voorbeeldbedrijven

De provincie Noord-Brabant ondersteunt deze alternatieve wijze van boeren op allerlei manieren en daarom bezochten de gedeputeerden Van den Hout (Natuur, Water en Milieu) en Spierings (Landbouw) op zaterdag 24 november drie voorbeeldbedrijven die al heel wat ervaring hebben opgedaan op dit avontuurlijke pad.

Groen kamperen en boeren

De familie Den Dunnen in Lage Zwaluwe exploiteert bijvoorbeeld ‘De Groene Camping’; een biologisch akkerbouw- en veehouderijbedrijf, gecombineerd met een boerencamping. Zij zien het als een uitdaging om de kringlopen zoveel mogelijk gesloten te krijgen en biodiversiteit op en rond het bedrijf te verhogen. De omschakeling naar biologisch is medio 2015 in gang gezet. Het doel is om in 2020 op 40 hectare grond biologisch te oogsten.

Mobiel kippenhok

Het veelzijdige melkveebedrijf van de familie Van Roessel in Riel grenst aan de Regte Heide (Natura 2000-gebied). De 120 koeien en kalveren grazen in de kruidenrijke weilanden rondom het bedrijf. Zonnepanelen leveren de energie. Voor warm water wordt ook gebruik gemaakt van de warmte van de melk. Kippen zoeken in de wei hun kostje en leggen hun eieren in een mobiel kippenhok. Er is een bio-winkel en er wordt geïnvesteerd in biodiversiteit via de aanleg van een vleermuizenkelder en een bosweide met een bijenkast. Uiteindelijk is het de bedoeling om 25 hectare grasland om te vormen naar een kruiden- en faunarijk grasland met fruit- en notenbodem waar koeien kunnen rondlopen.

Oog voor het landschap

Ook Hein Klaasen in Knegsel is een ondernemer die dicht bij de natuur met de seizoenen mee zijn werk doet en die niet alleen denkt aan de hoeveelheid melk die zijn koeien produceren, maar ook aan het landschap en de omgeving waarin hij werkt. Klaasen wil daarin samenwerken met andere boeren, natuurorganisaties, waterschappen, overheden en burgers. Hij wil 24 hectare van de landbouwgronden inrichten voor natuur door aanleg van bloemrijke randen en graanstroken. Hierdoor zullen twee natuurgebieden met elkaar worden verbonden, binnen de begrenzing van het ondernemend natuurnetwerk Brabant.

Contact

'Natuurinclusief boeren': de mooie voorbeelden

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.