Dit staat in de actie-agenda die vandaag is gepresenteerd en ondertekend tijdens de Vakantieparken Top op het voormalige zenderpark Radio Kootwijk op de Veluwe.

Brabantse pilotgemeenten

Ook stelt minister Ollongren € 450.000 beschikbaar aan de Brabantse pilotgemeenten Reusel-de Mierden, Meierijstad, Bergeijk, Rucphen, Oosterhout en Bernheze. Met deze bijdrage moet de integrale handhaving worden versterkt, waarbij expliciet aandacht is voor een oplossing voor de bewoners. Met de agenda gaan Rijk, gemeenten, provincies, de RECRON en maatschappelijke organisaties samen actief de kansen oppakken die de vakantieparken bieden. En voorkomen dat vakantieparken afglijden. Voor parken waar dit al gebeurt, moet een perspectief voor de toekomst komen. Met aandacht voor de mensen die er wonen en de betrokken ondernemers.

Vitaliteitsscan vakantieparken

Ook de provincie Noord-Brabant ondertekende de actie-agenda. De vrijetijdssector is met 63.000 banen een belangrijke economische sector in Brabant. Uit recent onderzoek naar de vitaliteit van de 199 Brabantse vakantieparken blijkt dat er veel succesvolle vakantieparken zijn. Echter zo'n 30% van de parken voldoet niet (meer) aan de wensen van toeristen en heeft te weinig toekomstperspectief in de verblijfsrecreatie. Deze bedrijven bevinden zich in een neerwaartse spiraal, waardoor ze ook aantrekkelijk kunnen worden voor ongewenste activiteiten.

Volgens gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) is niet voor elk vakantiepark een nieuw toekomstperspectief of alternatieve bestemming weggelegd. “Dat betekent dat je ook na moet denken over saneren en sloop. Om daarmee ruimte te maken voor kwaliteit en om de kwetsbaarheid van ondernemers te verkleinen. Dat is een complexe opgave.”

Hoofdlijnen actie-agenda

De inzet van de actie-agenda bestaat uit 5 hoofdlijnen:

 • Vakantieparken aantrekkelijk houden.
 • Passende oplossingen voor mensen die nu op de parken (permanent) wonen.
 • Voorkomen van excessen en uitbuiting van kwetsbare groepen.
 • Inzet op veilige parken zonder criminaliteit en ondermijning.
 • Voor de toekomst kijken of het combineren van maatschappelijke functies van vakantieparken mogelijk is.

Minister Ollongren heeft de actie-agenda vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer informatie

Contact

Landelijke samenwerking voor impuls vakantieparken

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.