De provinciale arhi-procedure voor Nuenen en Eindhoven biedt de ruimte tot komende zomer om het herindelingsadvies vast te stellen.

Inmiddels is er een concept van het nieuwe Beleidskader gemeentelijke herindeling verschenen. De inhoudelijke wijzigingen in het beleidskader zijn weliswaar niet groot, maar leiden wel tot onduidelijkheid. Dat uit zich bijvoorbeeld in het besluit van de provincie Noord-Holland om de herindelingsprocedures in de Gooi- en Vechtstreek te stoppen.

Het concept beleidskader gaat ervan uit dat alle fusies vanaf 1-1-2021 onder het nieuwe beleidskader gaan vallen. Het herindelingsadvies Nuenen-Eindhoven is gebaseerd op het vigerende beleidskader. Doordat het nieuwe beleidskader nog een concept is, kan dit nog niet als basis dienen voor het herindelingsadvies.

Gedeputeerde Staten hechten er veel waarde aan dat een provinciaal herindelingsadvies leidt tot een wetsvoorstel dat het haalt in de Tweede en Eerste Kamer. GS willen zorgvuldig handelen en ‘vormfouten-discussie’ voorkomen. Aangezien de provincie nog tot de zomer heeft voor vaststelling van het herindelingsadvies zonder dat de fusiedatum wijzigt, wachten GS op het nieuwe beleidskader. De procedurevergadering van Provinciale Staten besluit begin volgende week hoe om te gaan met het voorstel van GS voor de Statenvergadering op 7 december.

Contact

GS wil herindelingsadvies Nuenen-Eindhoven aanhouden

Reacties (2)

 1. Hans
  Nuenen 05-12-2018 12:34 uur

  Door dit politieke gekonkel in het provinciehuis dreigt er in Nuenen een nieuwe fase, die lokale polarisatie verder in de hand werkt. Moeten de Nuenenaren desondanks blijven geloven dat de Provincie de polarisatie in Nuenen als een hoofdprobleem ziet? Al met al leidt de werkwijze in het provinciehuis tot chaotische en soms beschamende vergaderingen vol schorsingen, compleet met holle toezeggingen over bevoegdheden voor wijkraden en nu wellicht tot opschorting in plaats van volledige stopzetting van de fusieplannen.
  De 4e provinciale vergadering over de definitieve besluitvorming zit er op 7 december aan te komen en de 5e komt in beeld als er ook nog een nieuwe wet moet worden afgewacht.

  Wie stopt dit beschamende politieke amateurisme van een organisatie die het goede voorbeeld zou moeten geven aan gemeentes?

 2. Theo Broekman
  's-Hertogenbosch 03-12-2018 10:13 uur

  "De provinciale arhi-procedure voor Nuenen en Eindhoven biedt de ruimte tot komende zomer om het herindelingsadvies vast te stellen."
  Dit klopt echt niet. Artikel 8, lid 5, Wet Arhi bepaalt dat een herindelingsadvies uiterlijk binnen 4 maanden na afloop van de zienswijzentermijn voor de gemeenteraden moet zijn vastgesteld. Dat betekent dat het herindelingsadvies uiterlijk eind december moet zijn vastgesteld en dus niet kan wachten tot de zomer 2019. De wet is daar volstrekt helder over. Dat op overschrijding van die termijn geen sanctie staat, is iets anders. GS trekken zich niets aan van de wet en plaatsen zichzelf boven de wet.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.