Droogte

Bekijk het manifest

Een initiatief van de provincie en een aantal gemeenten en waterschappen om de gevolgen van klimaatverandering zo snel mogelijk adequaat aan te pakken. De initiatiefnemers roepen op om het manifest te ondersteunen en zich aan te sluiten bij Klimaatstroom Zuid. Op 4 juni wordt een Klimaattop Zuid gehouden waarbij concrete afspraken worden gemaakt. Het Manifest Klimaatstroom Zuid onderstreept de noodzaak om nú en in gezamenlijkheid door te pakken op energietransitie, hergebruik en maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Alleen door samen op te trekken, kunnen grote stappen worden gezet.

Urgent probleem

Gemeentebestuurders worden opgeroepen om het manifest te ondersteunen en het klimaat als een urgent maatschappelijk thema op de agenda te zetten in de komende coalitiebesprekingen. Schone energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, minder uitstoot van CO2 en hergebruik van grondstoffen zijn noodzakelijk om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Tegelijkertijd moet Nederland weerbaarder worden tegen extreme regenval, langdurige hitte en droogte. Het manifest bevat hiervoor 10 ambities die men kan  ondersteunen via klimaatstroomzuid.nl

Klimaattop Zuid

Het manifest is de 1e stap om in Zuid-Nederland zoveel mogelijk 'neuzen' van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en andere organisaties dezelfde kant uit te krijgen. Overheden in Zeeland en Limburg hebben al belangstelling getoond om zich aan te sluiten. Tijdens de Klimaattop Zuid op 4 juni is het de bedoeling om te komen tot concrete afspraken die gepresenteerd kunnen worden als regionale bijdrage aan het nationale klimaatakkoord.

Initiatief

‘Klimaatstroom Zuid’ en het plan voor de Klimaattop Zuid zijn in november 2017 ontstaan tijdens de trendnacht in Breda over klimaatgedrag, georganiseerd door Brabant Kennis. De gemeente Breda, het waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant hebben dit gezamenlijk uitgewerkt.

Contact

'Klimaatstroom Zuid' doet oproep aan nieuwe raadsleden

Reacties (2)

 1. Jos Lichtenberg
  STERKSEL 15-04-2018 13:13 uur

  Prima initiatief om gemeentebesturen mee te nemen in de urgentie.
  Ik beperk me even tot bouwen en renoveren:
  Ik hoor nog te vaak dat goud niet hoeft en brons ook wel mooi is.
  Als idee breng ik in om de waarde (opbrengst) van duurzaamheidsinvesteringen kwantificeerbaar te maken. Men ziet extra PV, een beter binnenklimaat, extra brandveiligheidsmaatregelen, etc. alleen maar als extra kostenpost. Dat zit diep ingesleten maar is in feite onzin. Een gebouw is geen kostenpost, maar een investering. Het vervangen van kosten-denken door waarde-denken biedt ongekende mogelijkheden. Een simpel instrument kan dan wonderen verrichten.

 2. Piet van Esch
  Oirschot 12-04-2018 18:18 uur

  Waarvoor doet men een oproep
  Betreft het een functie of stemgedrag?
  Gr.
  Piet

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.