Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) en de Drimmelense wethouders John van Oosterhout en Hans Kuijpers losten zaterdag 10 maart het startschot van de schoonmaakactie. Samen met ruim 90 vrijwilligers van de ANWB staken zij daarbij natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen.

Resultaat

Op 3 verschillende plekken langs de Amer ruimden ca. 120 vrijwilligers afval op. Zij verzamelden ca. 160 vuilniszakken met zwerfafval, lappen plastic, rollen prikkeldraad, kapotte surfplanken en tuinstoelen maar ook een bureaustoel, 2 oude fietsen en zelfs jerrycans met olie en benzine.

 

Plastic soep

In maart en april ligt er, na een ‘hoogwaterperiode’, veel zwerfafval langs de oevers van de rivieren. Gemeenten langs de Maas organiseren in deze periode samen met lokale verenigingen, waterschappen, terreinbeheerders, de provincie Noord-Brabant, ANWB en IVN Brabant diverse opruimacties op minimaal 40 trajecten langs de Maas in Brabant. Dat gebeurt in de gemeenten Aalburg, Boxmeer, Cuijk, Drimmelen, Geertruidenberg, Grave, Heusden, Oss, ’s-Hertogenbosch, Waalwijk, Werkendam en Woudrichem. In voorgaande jaren deden er meer dan 500 vrijwilligers mee. Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden en uiterwaarden van rivieren. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. Het project Schone Maas moet mensen ervan bewust maken dat de plastic soep dichtbij ontstaat en dat iedereen er wat aan kan doen.

Meedoen

U kunt zich als vrijwilliger opgeven om mee het helpen met opruimen via schonemaas.nl/brabant

Onderzoek naar herkomst

Waar komt al die troep toch vandaan? Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, is dit jaar, voorafgaand aan de opschoonacties, ook een onderzoek uitgevoerd naar de herkomst van het zwerfafval langs de rivieren. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee hebben hiervoor meer dan 200 vrijwilligers opgeleid. Deze vrijwilligers gaan de komende jaren volgens een vast protocol de samenstelling van zwerfafval op de rivieroevers onderzoeken. De informatie die zo wordt verzameld, kan helpen om het probleem bij de bron aan te gaan pakken.

Contact

Jaarlijkse schoonmaakbeurt Maasoevers

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.