"Een bewijs van veerkrachtig bestuur", zo noemt de commissaris de bijeenkomst. Met een knipoog naar zijn rol naar de Brabantse burgemeesters, want ja, die dragen voor enkele dagen de sleutels over. De sleuteldragers zijn allen vertegenwoordigers van verenigingen die lid zijn van de Brabantse Carnaval Federatie. 

De bijeenkomst is opmerkelijk omdat normaal de Prinsen en Prinsessen Carnaval zich uitsluitend in hun eigen rijk begeven en dit is de enige bijeenkomst waarop Hunne Hoogheden elkaar ontmoeten. Een mooie gelegenheid om carnavaleske ideeën uit te wisselen. Enige uitzondering is Oeteldonk dat werd vertegenwoordigd door Burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel, omdat het Oeteldonkse protocol niet toestaat dat Prins Amadeiro vóór carnaval in het openbaar verschijnt. 

Aan het uiterlijk van de prinsen was opvallend veel aandacht besteed. Ze staken elkaar de loef af met fluwelen mantels, mooie scepters, en zoals gezegd vooral veren, veel veren. Verder zorgden een tonpraoter en een blaoskapel voor extra feestvreugde.

Zandhazendurp en Knollenrijk

De commissaris van de Koning bezoekt ieder jaar met carnaval een ander carnavalsrijk. Dit jaar is dat Zandhazendurp (Rosmalen). Als dank voor deze gastvrijheid nodigde de commissaris een grote delegatie van de 'Zandhazen' uit. Van de Donk liet weten dat hij in 2019 Knollenrijk (Berghem, gemeente Oss) gaat bezoeken.

Netwerken en leren

Tijdens de bijeenkomst wordt er natuurlijk vooral feestgevierd maar er wordt ook genetwerkt. Omdat iedere 'carnavalsdurp' z'n eigen tradities heeft kan men ook van elkaar leren. De carnavalsdorpen Oeteldonk (Den Bosch) en Zandhazendurp (Rosmalen) liggen dan wel pal naast elkaar maar zij vieren een compleet ander carnaval: namelijk respectievelijk het Bourgondische carnaval (Oeteldonk) en het Rijnlandse carnaval (Zandhazendurp). 

Burgervaojer van Oeteldonk, Peer vaan den Muggenheuvel, en Prins Josephus d’n Urste van Zandhazendurp leggen uit waar dat verschil 'm zoal in zit. Zo komt de Prins van Oeteldonk van buiten het dorp en mag hij jaren blijven. Ook wordt er geen Alaaf! geroepen in Oeteldonk. En het hoofddeksel van Prins Josephus d’n Urste ziet er ook heel anders uit dan die van Prins Amadeiro van Oeteldonk. 

Groepsfoto

Op het einde van de bijeenkomst werd de jaarlijkse groepsfoto gemaakt van alle prinsen. Bekijk de foto in een groter formaat:

Contact

Veerkracht van Brabant bijeen tijdens de Sleuteldragersborrel

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.