Zij willen zo veel mogelijk Brabantse scholen en gemeenten enthousiast krijgen voor dit idee. Groene ‘schoolpleinen van de toekomst’ hebben verschillende voordelen: ze zijn gezond, aantrekkelijk en leerzaam, bevorderen de biodiversiteit, leveren een bijdrage aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving en het kunnen zo plekken worden waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd nog graag zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen op ‘groene scholen’ ook minder pestgedrag vertonen.

Impuls

Om die redenen willen de samenwerkende partijen een financiële, organisatorische en communicatieve impuls te geven aan de Brabantse scholen. De provincie trekt er de komende vier jaar € 1,6 miljoen euro voor uit. Samen met de bijdrage van de andere partners, waaronder €600.000 van de vier Brabantse waterschappen is € 2.500.000 beschikbaar.Dit jaar kunnen de eerste 50 basisscholen daar al van meeprofiteren.

Grote kans

Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) van de provincie: ‘Juist op een schoolplein ligt een grote kans om kinderen, ouders en buurtbewoners zelf te laten meewerken aan een gezonde leef- en speelplek. Als je op jonge leeftijd al in contact komt met de natuur, zul je er later ook goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzame leefstijl en een gezonder voedingspatroon. Het hogere doel van dit project is dan ook: gezonde burgers die zich bewust zijn van natuur, klimaat en gezondheid en zich actief inzetten voor hun dagelijkse leefomgeving’.

Enthousiasme

Er is nu al grote belangstelling van scholen, gemeenten, hoveniers en groenbedrijven en andere partijen om in de praktijk aan de slag te gaan. Omdat het niet voor iedereen meteen duidelijk is hóe je een schoolplein kunt vergroenen, steken de initiatiefnemers ook energie in het bij elkaar brengen van de nodige kennis en ervaring.

Subsidieregeling

Naar verwachting wordt de subsidieregeling in april opengesteld. De partners subsidiëren maximaal 50% van de inrichtingskosten van groene schoolpleinen, tot een maximum van € 14.000 per plein. Om het project te laten slagen, is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.

Contact

Brabantse schoolpleinen kleuren groen

Schoolpleinen van de toekomst

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reacties (23)

 1. goede speelprojecten
  tilburg 17-12-2018 08:16 uur

  onder het motto: 'zuurstof tot nadenken' adviseren, ontwerpen en realiseren wij al decennialang groene-schoolpleinen in Nederland en België. deze link geeft u daar een mooi voorbeeld van https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=34982 voor nadere informatie www.speelprojecten.nl

 2. Henk-Jan van Essen
  Kootwijkerbroek 24-05-2018 10:25 uur

  ** Fantastisch initiatief, dat veel van onze Brabantse klanten zullen waarderen! **
  Je ziet steeds meer berichten over wateroverlast na regenbuien.
  Van Ee richt sinds 1992 al schoolpleinen in, en dat zijn er op jaarbasis al snel meer dan 100. Wij juichen het enthousiasme over het inrichten van groene schoolpleinen toe. Daarnaast weten we ook hoe we uw groene schoolplein beheersbaar kunnen houden. We hebben er een eBook over geschreven, dat vindt u overigens hier:
  https://schoolplein.vaneespeeltoestellen.nl/een-groen-schoolplein/.

  We zien vrijwel dagelijks dat er veel fouten worden gemaakt bij de eerste plannen van een nieuw schoolplein. Dat kan gebeuren als het niet je dagelijkse werk is, maar is wel jammer. Herkent u dat?
  Misschien is het voor uw team leuk om een workshop te organiseren om samen met het schoolteam, of het bestuur te leren wat de geheimen zijn achter een perfect schoolplein. Interesse? Kijk dan hier: https://schoolplein.vaneespeeltoestellen.nl/workshop-de-geheimen-achter-een-perfect-schoolplein/

 3. Lucy Derks
  Halsteren 28-02-2018 17:45 uur

  Wat een goed initiatief. Ik word graag op de hoogte gehouden ten aanzien van de subsidie aanvraag.

 4. suzanne van ginneken
  leiden 28-02-2018 12:50 uur

  Op www.suzannevanginneken.nl zijn enkele voorbeelden te zien van de vele groene schoolpleinen die ik de afgelopen 20 jaar ontworpen heb.

  U kunt mij bellen voor een gratis kennismakingsgesprek met tips voor kinderinspraak en fondsenwerving.

  Tot gauw!
  suzanne: 06-50637888

 5. Annemarie van zoest
  Eindhoven 27-02-2018 11:18 uur

  Een geweldig initiatief dat precies aansluit bij onze ambities w.b.t. natuuronderwijs en bewegingsonderwijs.
  Ik wordt graag op de hoogte gehouden.

 6. Anne van Loon
  Steenbergen 19-02-2018 09:23 uur

  Wat een goed initiatief. Ik word graag op de hoogte gehouden ten aanzien van de subsidie aanvraag.

 7. Ronald van Lohuizen
  Nijmegen 17-02-2018 21:44 uur

  Wij (Ronald van Lohuizen en Kasper Steenhorst) realiseren in samenwerking met het schoolteam, ouders en kinderen, een uitdagend groen schoolplein.

  Weer naar Buiten staat voor:
  - Vergroening van schoolpleinen.
  - Het bouwen van uitdagende speeltoestellen voor kinderen van 4 t/m 12 jaar
  - Samenwerking met het schoolteam, werkgroep, ouders en kinderen zowel in de voorbereiding als uitvoering.
  - Vrijblijvend een eerste afspraak en een ontwerptekening.
  - Al onze speeltoestellen worden gekeurd.
  - Van ieder speeltoestel wordt een technisch dossier, onderhoudsplan en certificering aangeleverd.
  - Mogelijkheid voor het afsluiten van een maandelijks onderhoudscontract.

  Vraag vrijblijvend een gesprek aan of kijk eens op onze facebookpagina Of bezoek onze website www.weernaarbuiten.nl


  Wij werken samen met en voor: www.nlbloeit.nl, www.kion.nl, www.skar.nl en www.degroenebso.com

 8. Peter Doornenbal
  Tilburg 14-02-2018 16:49 uur

  Na zoveel mooie verhalen durf ik niets meer te zeggen. Kijk gewoon op onze site van buroBlad: www.natuurlijkbuitenspelen.nl.

 9. Henk Luijk
  Reeuwijk 09-02-2018 19:15 uur

  Hallo Gebruikers,

  Ik help het onderwijs met een goed passend groen plein. Passend bij je team, visie en omgeving. Vraag naar mijn No-nonsens brainstormsessie waarin wij actief aan de slag gaan.

  Henk Luijk / 06-212 917 07
  Oprichter De Groene School

 10. Petra Wevers
  Zevenbergen 07-02-2018 10:45 uur

  Een kans voor alle scholen in Brabant. Als procesbegeleider ga ik graag samen met u aan de slag met het vergroenen en verduurzamen van uw schoolplein als ontmoetingsplek in de wijk. Zie mijn website www.krachtigbuiten.nl Tevens ben ik regionaal consulente van Springzaad in West-Brabant en heb recent de 10-daagse cursus Groene schoolpleinen gevolgd. Bel/mail gerust info@krachtigbuiten.nl 06-40971432

 11. Kristiaan Visser
  Elst 06-02-2018 11:25 uur

  Het vinden van goede partners voor de verschillende fasen in de ontwikkeling van een (school)groenproject is moeilijk. Scholen ontberen de kennis om het proces te kunnen overzien, terwijl de school toch vaak de regie heeft. OOSTZEE ontwerp & omgeving wil hier een oplossing bieden. Dat doet ze door – naast een betrouwbare, integere partner zijn – voor elke procesfase de kennis en kunde te bieden die nodig is op dat moment, bij die school, bij die vraag. OOSTZEE kan een passend en natuurlijk ontwerp maken, maar kan ook een inspraakproces organiseren, de buurt erbij betrekken, , een beplantingsplan maken, een inspiratieworkshop leiden, een beheerplan opstellen. OOSTZEE staat voor slagvaardig samenwerken met elkaar en haar opdrachtgevers. Vanuit de overtuiging dat de natuur dichtbij verrijkt, groeit en bindt.

  Interesse, email naar k.visser@oostzee.nl of bel 06-46192341


 12. Stan Krijnen
  Aarle-rixtel 02-02-2018 10:08 uur

  SNK Buitenprojecten is een jong familiebedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van groene schoolpleinen. Met meer dan 10 jaar ervaring vanuit de Civiele wereld en de tuinbouw, weten wij als geen ander waar je aan moet denken bij het ontwerpen van een schoolplein samen met de omgeving. Een schoolplein ontwerpen is mooi, maar er een ontwerpen die nog jarenlang mee gaat is een tweede. Wilt u meer informatie bel gerust naar 06-13022191 of mail naar s.krijnen@snkbuitenprojecten.nl

  www.snkbuitenprojecten.nl

 13. Vogels Avontuurlijk Spelen
  Gemond 24-01-2018 13:40 uur

  Wij als Vogels Avontuurlijk Spelen komen veelvuldig vragen tegen van scholengemeenschappen, kinderdagverblijven, maar ook gemeentes over het opnieuw inrichten van speelplaatsen of buitenruimte. Hierbij is het inpassen van natuurlijke materialen en groen voor ons essentieel.
  Wij zouden graag onze opdrachtgevers informeren over de mogelijkheid tot het verkrijgen van deze subsidie, wanneer zij kiezen voor een ‘groene’ speelplaats. Kunnen wij meer informatie ontvangen over de procedure tot het aanvragen van de subsidie?

  Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken www.avontuurlijk-spelen.nl of mailen naar peter@avontuurlijk-spelen.nl.

  Met vriendelijke groet,
  Peter van den Bogaart

 14. Pjotr Timmerman
  Nijmegen 22-01-2018 18:50 uur

  Ik ben nu 12 jaar vrijwilliger op de Meander school in Nijmegen, waar het 1e groene plein gerealiseerd is in 2009.
  Daar is fantastisch op gespeeld (zie link: http://www.youtube.com/watch?v=FyNlhfX-klk) tot de school in juli 2017 is verhuisd. We zijn de komende 2 jaar bezig met versie 2.0 op de nieuwe locatie. We hebben veel gehad aan www.springzaad.nl Alles wat je aan info en foto's nodig hebt is daar te vinden.
  Uit ervaring 'n paar dingen waar je op 'moet' letten:
  1. Neem ruim de tijd om het proces te verzorgen, zodat kinderen, team, ouders en buurt mee kunnen denken en het plan gaan dragen. Participatie is het toverwoord en dat kost nu eenmaal tijd.
  2. Bedenk vooraf hoe je het onderhoud gaat doen. Op onze school stappen buiten per dag 1.000.000 voetjes rond en die komen echt OVERAL! Gebruik robuust groen en bescherm dat met zeer stevige maatregelen. Kinderen spelen in hun enthousiasme alles plat. Zij zijn super tevreden. Bedenk hoe je dat mogelijk blijft maken, zonder dat het groen steeds verder erodeert.
  3. Geef je niet zomaar over aan een commerciële partij, die turnkey zegt te willen realiseren. €14.000,- is niet heel veel. Wij gaven voor 't 1e plein €70.000,- uit en voor het nieuwe plein is €100.000,- begroot. Wanhoop echter niet, want Nederland is erg rijk! Ik heb ook al pleinen gezien voor €5000,- van helemaal hergebruikt materiaal en 100% vrijwilligerswerk.
  4. Kijk terwijl je geld verzamelt goed overal rond en praat vooral met scholen die er al lang eentje hebben. Ze hebben belangeloos en waardevol ervaringsadvies.
  5. Zorg voor veel losse materialen, want dat levert échte creativiteit. Toestellen zijn duur en voegen weinig toe. Schommel, glijbaan en waterpomp uitgezonderd.
  6. Onze focus op het nieuwe plein is naast 'groen dat b(ek)lijft', de koppeling met het leerplan binnen. Succes!
  Pjotr Timmerman (bioloog, oud docent HAN-Pabo)

 15. Jan van der Rijt
  Helmond 20-01-2018 12:33 uur

  Doe vrijwillig onderhoud de tuin van een school maar behouden ze ook euro`s nadien
  beschikbaar voor onderhoud?

 16. Roel
  Tilburg 19-01-2018 14:32 uur

  Een schoolplein is in eerste instantie een plek voor kinderen om hun energie kwijt te raken. Ze leren er sociaal spelen en na een tijd consentreren in de klas even stoom afblazen. Deze ruimte moet je niet gaan vullen met (groente)tuintjes, planten en struiken. Ik kom op meerdere scholen die een 'groene plein' hebben en ik vind het maar niets. De (beperkte) ruimte dat er is wordt ook nog eens gevuld met planten... Als natuur zo belangrijk is ga naar het bos of loop door de wijk op zoek naar beestjes en planten. Maar laat het plein zijn voor sport en spel.
  Naar mijn mening is het ook een commerciël praatje geworden.. Je betaald je scheel aan de organisaties die het plein willen verbouwen. Voor hun is het heel interessant om dit te doen. (kijk maar eens naar de reacties onder het artikel)
  Aan de andere kant zijn klimbomen wel een goed idee.

 17. Verheij Integrale Groenzorg
  Polsbroek 19-01-2018 09:19 uur

  Wij zijn als Verheij Integrale Groenzorg gespecialiseerd in het vergroenen van schoolpleinen met een praktische inslag kijken en denken wij graag met u mee. u kunt mij bereiken op 06-82988902 of via de e-mail a.vanvliet@verheijbv.nl

 18. Petra Elema
  Woudrichem 19-01-2018 08:40 uur

  Schoolpleinen mogen inderdaad groener. En geweldig dat dit nu mede mogelijk gemaakt wordt door de provincie. Ik help graag bij het aanvragen van de subsidie en het vergroenen samen met de kinderen en ouders. Www.studionatuurlijkgroen.nl

 19. Adrie Franken
  Wintelre 18-01-2018 20:01 uur

  l.s.

  In een bericht van Maaike Cnossen m.b.t. de subsidie die de provincie uittrekt voor de ombouw van schoolpleinen wil ik graag het volgende onder uw aandacht brengen:

  In Wintelre heeft men ongeveer 8 jaar geleden het schoolplein ingericht op basis van natuurlijk spelen met een vlindertuin, perken , duikelrekken enz enz. De kosten hiervoor bedroegen meer dan € 70.000,00. 7 jaar lang is dit ergernis geweest bij de leerlingen, ouders, leerkrachten, schoolleiding en de beheerders. Alle gebruikte materialen waren op basis van natuurproducten zoals , boomschors, houten palen, houten hekwerken, gras, zand enz. Het gevolg van de inrichting en gebruikte materialen was dat: kinderen niet meer konden rennen op de speelplaats door alle obstakels , alle putjes voor de afvoer van regenwater telkens verstopt raakten, bij regenachtig weer alle modder en slijk in de gangen terecht kwam, er na één jaar gebruik al veel kapot was, de kinderen geen speelplezier hadden.

  Met vrijwilligers, leerlingen, leerkrachten, ouders en bedrijven die tegen kostprijs werkten is de gehele speelplaats in mei 2017 leeggeruimd en een nieuwe inrichting gerealiseerd. 7000 tegels zijn eruit gehaald en opnieuw gelegd. Er is een indeling gemaakt, samen met de kinderen, waar men nu wel kan rennen, klimmen, en vrij kan spelen. Er wordt geen modder en slijk mee naar binnen gebracht en leerlingen en leerkrachten zijn dik tevreden.

  Dus, voordat men bij de provincie hiervoor geld gaat uitgeven, raad ik ten zeerste aan eens een kijkje te gaan nemen in Wintelre>>>>>>>>>>>>>>>> 8 jaar ervaring>>>>>>>>>>..het uitgangspunt wat telt is: Hoe spelen kinderen. Ga eens om half elf bij de speelplaats staan als de kinderen aan hun pauze beginnen. Een plaats met "natuurlijk spelen" is prima maar........ offer hiervoor niet de speelplaats op! En Kinderen bewust maken van natuur , leefstijl, gezondheid e.d. doe je niet alleen met het aanleggen van een tuin ........ daarna komt het belangrijkste>>>>>> de begeleiding>>>> Hoeveel miljoen den de provincie hieraan te besteden?

  Ik zal dit bericht ook naar de provincie sturen!

  Adrie Franken

  vrijwillig coördinator herinrichting Schoolplein Wintelre

 20. Marjan van der Heide
  Provincie Noord-Brabant 18-01-2018 16:36 uur

  Mijn naam is Marjan van der Heide, projectleider bij de provincie voor de Schoolpleinen van de toekomst.
  Heeft u vragen over de regeling of het project, dan kunt u een mail sturen naar Schoolpleinen@brabant.nl
  Wij nemen dan contact met u op en houden u op de hoogte.

 21. Tom Jonkhart
  Tiel 18-01-2018 16:24 uur

  www.donkergroen.nl gespecialiseerd in vergroenning van schoolpleinen ook partner in operatie Steenbreek bel of mail mij gerust 06-53724172 tom.jonkhart@donkergroen.nl

  www.donkergroen.nl

 22. Heidy de Mol
  GGD West Brabant, Breda 18-01-2018 10:26 uur

  dag mw. Embregts,
  Wat leuk dat uw school interesse heeft in de subsidieregeling 'Leren in het groen'. Mijn naam is Heidy de Mol, adviseur P&G GGD WBR. Ik Kan u meer informatie geven over het project/ de subsidieregeling en neem contact met u op.

 23. Jeanita Embregts
  Oudenbosch 18-01-2018 08:01 uur

  De gemeente Halderberge werkt samen met basisschool De Klinkert om het schoolplein en aangrenzend speelterrein samen te voegen en om te vormen naar een 'buurtspeelpark', waarbij op het schoolplein o.a. ook groenten en fruit worden gekweekt. Graag zou ik wat meer weten of dit project in aanmerking kan komen voor de subsidieregeling.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan reactie laten verwijderen .