Wielrenners in de Vualta 2017

In een latere fase is ook de gemeente 's-Hertogenbosch betrokken. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek is de kans reëel dat de Vuelta naar Utrecht/Brabant komt. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant € 950.000 gereserveerd voor ondersteuning van de Vuelta als die inderdaad naar Utrecht/Brabant komt.

Ronde van Spanje

De Vuelta is een impuls voor de wielersport in Brabant. De Ronde van Spanje  biedt een podium om Brabant internationaal te profileren, de mogelijkheid om ervaring op te doen met de organisatie van dergelijke grote (sport)evenementen, en een platform om een impuls te geven aan een aantal provinciale opgaven rond sport, vrijetijdseconomie, mobiliteit (fiets) en erfgoed. Het evenement draagt zo bij aan de ambitie om Brabant sterker te maken door sport.

Sociale Veerkracht

Gedeputeerde Henri Swinkels: “Het zou geweldig zijn als we zo’n groot sportevenement naar Brabant weten te halen. In ons sportbeleid is dat een van de ambities. Dit soort evenementen levert veel op. Zowel economisch doordat mensen naar de activiteiten tijdens en rond de Vuelta komen, hier verblijven, overnachten, eten en drinken. Maar zeker ook op maatschappelijk gebied omdat topsport mensen, jong en oud, inspireert om zelf te gaan bewegen. Bovendien mobiliseert een wielerronde als de Vuelta hele dorpen, wijken, buurten en gemeenschappen om van de passage en alles wat daar omheen georganiseerd wordt een feest te maken. Dat is goed voor het versterken van de sociale veerkracht, een belangrijke opgave van dit college. Natuurlijk investeren we fors, maar het levert dus ook veel op. Zowel economisch als in, wat je zou kunnen noemen, maatschappelijk rendement.”

Kennisprogramma

In dat kader willen de provincies Brabant en Utrecht en de gemeenten Utrecht en Breda een breed activatieprogramma ontwikkelen, met sportieve en culturele activiteiten en een kennisprogramma (scholenprogramma, masterclasses, seminars en gastcolleges). De overheden zetten in op een programma in samenspraak met betrokkenen uit de wereld van sport, cultuur, bedrijfsleven, horeca en kennisinstellingen. Er komen in wijken, dorpen en steden activiteiten van, voor en door de inwoners. Ook 's-Hertogenbosch heeft recent de intentie uitgesproken daar een bijdrage aan te leveren.
Vanuit Brabant, Breda en 's-Hertogenbosch zijn specifiek de Spaanse Historie, in combinatie met de Zuiderwaterlinie, fietsen in relatie tot gezond stedelijk leven, sporten/fietsen voor mensen met een beperking, de Brabantse Wielercultuur en duurzame mobiliteit genoemd als thema’s voor de diverse activiteiten.

Begroting

De totale begroting komt uit op € 14,9 miljoen. Voor de gemeente en provincie Utrecht is de gezamenlijke bijdrage € 4,2 miljoen en voor de Brabantse partners is de bijdrage € 2,2 miljoen.

Contact

Provincie ondersteunt start Vuelta in 2020

Reacties (2)

 1. Aad Van Oosten
  Vught 23-02-2018 08:45 uur

  Heel belangrijk een top wielerevenement naar Brabant te halen. Dit inspireert jongeren om te sporten en vooral te fietsen zowel recreatief als naar het werk.
  Succes met de voorbereiding

 2. Ad Rijkers
  Landhorst 22-02-2018 22:36 uur

  makkelijk. Groot doen met andermans centen.
  Wat mij betreft is dit geld over de balk gooien.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.