Luchtfoto van De Kempen

Bij de uitvoering van deze projecten werken de 7 overheidspartijen samen met diverse organisaties en private partijen, zoals bijvoorbeeld Industriepark Cranendonck, Natuurmonumenten en Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Projecten

In totaal zijn er nu 43 projecten benoemd waar de partners de komende jaren in investeren en hier kunnen nog nieuwe bijkomen. Zo komt er bijvoorbeeld een route die fietsers langs de toeristische en cultuurhistorisch bijzondere parels van het gebied gaat leiden. Onder de naam ‘Metalot’ werd in 2017 al een nieuwe campus rond de metaalindustrie in Cranendonck ontwikkeld. De eerste 10 studenten streken hier vorig jaar neer en hun aantal zal de komende jaren verder groeien. Ook werken partijen samen aan de ontwikkeling van 117 hectare nieuwe natuur in het gebied, ook op en rond bedrijventerreinen. Een ander belangrijk project is een recreatieve en ecologische verbinding over of onder de Zuid-Willemsvaart en Kempenweg.

Projectenkaart

De 43 projecten in grensgebied de Kempen zijn terug te vinden op een digitale projectenkaart op de website van de provincie Limburg.

Goed nieuws

De provincie Noord-Brabant stelt het komende jaar € 25.000,- voor een gezamenlijk werkbudget beschikbaar en investeert daarnaast enkele miljoenen in diverse deelprojecten. Gedeputeerde Johan van den Hout, medeondertekenaar van de samenwerkingsovereenkomst : “We hebben er als provincie lange tijd aan meegewerkt om in deze omgeving zinkafval uit de grond te halen. Het is fijn dat we hier nu onze schouders kunnen zetten onder een goed nieuws-verhaal: allerlei initiatieven die dit gebied alleen maar mooier maken.”

Samenwerkingspartners

Het bestuurlijk overleg Grensgebied De Kempen, met wethouder Geert Gabriëls van de gemeente Weert als voorzitter, geeft sturing aan de grensoverschrijdende samenwerking. De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door de Belgische provincie Limburg en de gemeenten Hamont-Achel en Bocholt en door de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en gemeenten Cranendonck en Weert. De partijen verbonden zich daarmee aan een gezamenlijk opgestelde gebiedsvisie en bijbehorend ‘’levend’’ uitvoeringsprogramma, dat samen met organisaties en private partijen wordt uitgewerkt. Meer informatie bij: Nicole Pakker, programmacoördinator, upakker@brabant.nl

Reacties (1)

 1. M. Geuskens
  Wernhout 22-02-2018 16:01 uur

  Is er ook ruimte voor initiatieven uit W-Brabant m.b.t. die Grensstreek.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.