De doelstelling om hét knooppunt van duurzame logistiek en procesindustrie in de regio te worden is in 2017 weer dichterbij gebracht. De partners willen nu de complexere onderwerpen aanpakken. Belangrijkste uitgangspunt in de strategie van de haven is een balans tussen omgeving, milieu en economie. De rapportage geeft een indruk van de voortgang op deze thema’s.

Omgeving

Het overleg met de omgeving van het haven- en industrieterrein is goed georganiseerd. De Omgevingstafel, door het havenbedrijf en Shell opgezet, is begonnen: bedrijven, omwonenden en overheden delen nu met regelmaat informatie met elkaar. De Open Dag van het haven- en industriegebied in 2016 was druk bezocht en wordt in het najaar van 2018 herhaald. Ook de zogenoemde Moerdijkregeling is met de bewoners geëvalueerd en stemt tot tevredenheid.

Milieu

De uitwerking van een aantal ambities op het gebied van milieu is complex. In 2018 willen de partners onderzoeken hoe de overgang naar duurzame energie, duurzame chemie en circulaire economie op korte termijn kan worden versneld. Op deze gebieden is afgelopen jaar al wel voortgang geboekt: samen met het bedrijfsleven is een programma opgesteld met afspraken over gebruik van energie voor de komende jaren. Diverse partijen werken daarnaast aan een netwerk om restwarmte of CO2 te kunnen hergebruiken.

Economie

Diverse nieuwe bedrijven hebben zich in het havengebied gevestigd. De zeevaart (+16%), haar overslag (+14%) en het gebruik van het spoor zijn verder gegroeid. Het onderzoek naar het versterken van het spoor is afgerond en aan de eerste aanbevelingen is gevolg gegeven; een tweede opstelspoor is inmiddels af en de beveiliging van spoorwegovergangen is in voorbereiding. Moerdijk is daarnaast erkend als bovengemiddeld knooppunt naast Tilburg, Venlo en Sittard-Geleen in een landelijk onderzoek.

Haven van Moerdijk

De haven van Moerdijk, vierde zeehaven van Nederland, verbindt het achterland via water, buisleiding, weg en spoor. Zij heeft short sea-verbindingen met havens in heel Europa en vervult een ondersteunende functie voor de nabijgelegen havens van Rotterdam en Antwerpen. De haven, met de omliggende bedrijven, is een belangrijke werkgever in West-Brabant. Provincie en gemeente Moerdijk zijn aandeelhouder van het havenbedrijf.

Contact

Haven Moerdijk: meer duurzame chemie, energie en economie

Zie ook

Reacties (1)

 1. Frank van den Hoven
  Leerdam 02-03-2018 18:55 uur

  M.b.t. de 1e bijlage: "ontwikkeld" is in dit geval met een t. ;-)

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.